Barcelona, Nähtävyydet

Park Güell – Kävelyllä puiston ilmaisella puolella

Oli kaksi syytä, miksi halusin käydä viime viikonloppuna Park Güellissa, tai no oikeastaan kolme. Ensinnäkin edellisestä käynnistä tässä uniikissa, ihanassa puistossa on ihan liian paljon aikaa. En ihan tarkkaan muista, koska täällä olisin viimeksi ulkoillut, mutta monta vuotta siitä jo on. Toiseksi, en ole tainnut tämän blogin puolella kirjoittaa mitään Park Güellista ja se on harmi, sillä kyllähän tämä puisto kuuluu olennaisesti Barcelonastakin kertovaan matkablogiin. Ja kolmanneksi, Güellin puistossa alkoi alkuvuodesta remontti ja halusin nähdä, mitä siellä tapahtuu ja että kannattaako rempan aikana maksaa sisäänpääsymaksu puiston maksulliselle alueelle, vai onko parempi säästää rahat ja pysyä puiston ilmaisella puolella. Ja niin, ehkä neljäntenä syynä voisi olla se, että Park Güell on mielestäni parhaimmillaan näin keväällä, kun kukat kukkii, eikä ole liian kuuma.

Park Güell


Viimeisimpään kohtaan lisäisin mielelläni, että kevät on paras ajankohta vierailla puistossa myös, koska silloin siellä on vähemmän porukkaa, mutta se ei taida enää nykyään pitää paikkaansa. Porukkaa oli aurinkoisena maaliskuun lauantaina kuin pipoa. Aivan järkyttävä ryysis paikoitellen! Kävimme puistossa ensimmäisen kerran ihan ensimmäisellä Barcelonan reissullamme vuonna 2003 ja silloin täällä oli valokuvien perusteella hyvinkin väljää jopa niillä paikoilla, jotka nykyään ovat sisäänpääsymaksun takana eli siellä, missä ne Gaudín luomukset, kuten vettä sylkevä liskopatsas ovat. Olemme käyneet Park Güellissa myös muutaman kerran täällä asuessamme, kesäviikonloppuinakin, ja porukkaa on ollut siedettävästi. Nyt väkeä oli aivan liikaa. Kuvia oli vaikea ottaa, sillä en mielelläni jaa netissä tunnistettavia kuvia vieraista ihmisistä, ja siksipä keskityinkin lähinnä kukkien kuvailuun. Ja onneksi niitä kukkia riitti!

Park Güell
Wisteria
Güell
Park Güell


Mutta onhan se Park Güell upea. Olen tämä päivän perusteella sitä mieltä, että nyt remontin aikana on aika turhaa maksaa sisäänpääsymaksua, sillä maksullisella alueella näytti olevan kovasti kaikenlaisia remppatavaraa, sementtisäkkejä, telineitä ynnä muita. Me emme siis ostaneet sisäänpääsylippua, vaan haahuilimme ilmaisella puolella, jossa on ihan tarpeeksi ihmeteltävää. Kunhan remontti on ohi ehkä noin vuoden päästä, niin silloin menen mielelläni katsomaan, että mikä on rempan lopputulos. Kaikki nämä tämän postauksen kuvat on siis otettu puiston ilmaisessa osassa ja eikö täällä olekin ihan nättiä ja kummallista? Ja maksulliselle puolelle pääsee ihan hyvin kurkkimaan, vaikka tietysti osa Gaudín mielikuvituksellisista luomuksista jääkin näkemättä.

Park Güell
Park Güell
Park Güell


Nätit on myös maisemat yli Barcelonan. Park Güell sijaitsee kukkulalla, josta näkee monesta kohtaa kaupungin siluetin ja Välimeren. Barcelona on kyllä hieno kaupunki, ikuinen suosikkini.

Barcelona
Barcelona
Park Güell


Ja ehkä matkablogissa pitää lyhyesti kertoa myös faktatietoa käydyistä paikoista. Park Güell on siis arkkitehti Antoni Gaudín 1900-luvun alussa suunnittelema (sama herra on suunnitellut melkeinpä kaikki muutkin Barcelonan erikoiset paikat, Sagrada Famílian, La Pedreran, Casa Batllón… Postauksen lopussa on linkki postaukseeni, jossa listaan Barcelonan Gaudí-kohteet) ja liikemies Eusebi Güellin rahoittama. Silloin kaupungin ulkopuolella sijainneesta puistosta piti tulla kokonainen kaupunginosa, mutta erikoinen suunnitelma ei houkutellut asukkaita ja tänne valmistui vain kaksi koristeellista asuintaloa, mutkittelevia teitä, siltoja ja muureja, Sala de las Cien Columnas eli Sadan pylvään sali, josta piti tulla kauppahalli, ja sen päällä oleva mosaiikkipenkkien reunustama aukio. Kaupunki lunasti puiston myöhemmin omakseen ja nykyään Park Güell on erittäin suosittu kohde, ja tosiaan osittain myös maksullinen.

Park Güell
Gaudí
Park Güell
Park Güell


Puistoon pääsee monella eri tavalla. Useampi bussi tulee tänne eri suunnista kaupunkia (me nousimme bussiin V19 Arc de Triomfilta). Melko lähellä on metropysäkit Lesseps, Vallcarca ja Alfons X. Park Güellin aukioloajat, hinnat, tulo-ohjeet ja kaikki muukin oleellinen info löytyy totta kai puiston omilta nettisivuilta tästä linkistä.

Park Güell
Park Güell
Park Güell
Park Güell


Muita Gaudín luomuksia Barcelonassa olen listannut tähän postaukseen!

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

3 thoughts on “Park Güell – Kävelyllä puiston ilmaisella puolella

  1. Hyvä tietää tämäkin. Syyslomalla ollaan perheen kanssa tulossa Kataloniaan ja nyt mietinnässä, että mitä ehdittäis nähdä Barcelonassa, jos viivytään vain yksi kokonainen päivä. Minä kun haikailen Pyreneille (kiitos niistäkin jutuista!)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.