Barcelona, Espanja, Eurooppa, Käydyt maat, Nähtävyydet

Onko tämä mauton ja epäaito turistikohde? – Poble Espanyol

Yhtenä aurinkoisena toukokuun päivänä halusin leikkiä turistia kotikaupungissani, ja kohteeksi valikoitui kaupungin neljänneksi suosituin turistikohde, jossa olen käynyt joskus vuosia sitten avointen ovien päivänä eli Poble Espanyol, espanjalainen kylä ja ulkoilmamuseo, joka esittelee Espanjan eri kulmia ja rakennustyylejä. Kertoessani aikeistani lastemme koulun pihalla syntyperäisille barcelonalaisille, vain harva heistä kertoi käyneensä täällä, ja nekin, jotka olivat käyneet, kertoivat käyneensä lapsena koulun kanssa tai muuten pakon sanelemana. Menin siis kylään hieman skeptisin mielin, odottaen fiilistä, että olen elokuvan lavasteissa tai jossain pahvikylässä, mutta kylähän oli itse asiassa yllättävän viehättävä paikka!

Poble Espanyol on vuoden 1929 maailmannäyttelyyn rakennettu kylä Montjuicin juurella ja siellä on 117 eri tyylistä rakennusta eri puolilta Espanjaa. Kylässä ei ole ikinä asunut ketään, vaan kylä on todellakin museo, jossa voi tutustua koko Espanjaan yhden päivän aikana. Infopisteestä mukaan saatavaan karttaan on merkitty eri väreillä eri alueiden rakennukset, ja katujen varsilla on kerrottu lyhyesti alueista ja niille tyypillisestä rakennuskannasta. Karttaa kannattaa seurailla, jotta ymmärtäisi, mitä aluetta mikäkin rakennus edustaa.

Poble Espanyol

Poble Espanyol

 

Alue on melko iso, ihan oikean kylän kokoinen, ja siellä voi kulkea kapeilla kujilla ristiin rastiin. Tämä turistisesongin alkupään päivä oli rauhallinen, ja lisäkseni kujilla haahuili lähinnä keltapaitaisia japanilaisia ja yksi koululaisryhmä. Sain ajoittain olla ihan yksin ja hetkittäin, ihan lyhyen aikaa, tunsin olevani Andalusiassa, Galiciassa, Asturiassa… Riippuen siitä, millaisia mökkejä ympärilläni oli.

Poble Espanyol

Poble Espanyol

Poble Espanyol

 

Reitti kannattaa aloittaa Plaza Mayorilta, keskusaukiolta, jonka reunoilla on terasseja ja sekä sieviä että komeita taloja. Aukio, kuten koko kylä, on siisti ja hyvin hoidettu, varsin viihtyisä siis. Sain kuvista rajattua pois aukiolle kokoontuneet turistiryhmät, jotka kuuntelivat opasta ja heiluivat selfiekeppiensä kanssa, mutta kesäkuukausina voi varautua siihen, että aukio on täynnä porukkaa.

Poble Espanyol

Poble Espanyol

Poble Espanyol

Poble Espanyol

 

Poble Espanyolissa kuluu nopeasti pari tuntia ja nälkäkin saattaa yllättää. Kahviloita ja ruokapaikkoja on onneksi tarjolla paljon, turistihinnoin. Ravintoloita on peräti 17 ja ne  pyrkivät esittelemään Espanjan eri ruokakulttuureja. Patio Cordobés on esimerkiksi tyypillinen andalusialainen baari, ja tapaksia saa monesta paikasta. Terasseja löytyy kahvi- tai sangriataukoja varten ja herkkupuodeista voi ostaa tuliaisia kotiin.

Poble Espanyol

Poble Espanyol

 

Ja koska kyseessä on turistikohde, on täällä toki myös monenlaisia matkamuistomyymälöitä, osa ihan hyviä ja laadukkaita sellaisia. Kylässä työskentelee 30 käsityöläistä ja mm. lasinpuhallukseen voi tutustua hiostavan kuumassa työpajassa. Muutamassa myymälässä näytti olevan ilmaisia sangriamaistiaisia, jätin kuitenkin kokeilematta.

Poble Espanyol

Poble Espanyol

Poble Espanyol

Poble Espanyol

 

Moni kylän rakennuksista ei ole suoraan kopio jostain tietystä rakennuksesta, vaan sekoitus eri rakennuksista. Esimerkiksi Sant Miquelin keskiaikaiseen luostariin on koottu elementtejä useasta Katalonian luostarista. Täällä oli juuri alkamassa yksityistilaisuus, käsittääkseni häät. Ei yhtään hassumpi paikka häiden viettoon!

Poble Espanyol

 

Kylässä on myös ihan kivasti kerrottu monista Espanjalle tyypillisistä jutuista, kuten nyt vaikkapa Camino de Santiagosta tai Katalonian omasta Castellers-perinteestä. Infopisteestä voi ottaa mukaansa jonkinlaisen video-oppaan (4,50 euroa), jonka avulla kylä ja Espanja avautuvat vielä paremmin. Minulle riitti kartta ja kännykän nettiyhteys.

Poble Espanyol

Poble Espanyol

 

Esillä ei ole pelkästään rakennuksia, vaan myös muita alueille tyypillisiä elementtejä, kuten vaikkapa tämä Pradesista löytyvä suihkulähde, josta tulee viinijuhlien aikaan veden tilalta cavaa!

Poble Espanyol

 

Espanja on monin tavoin monipuolinen maa: kulttuuri, tavat, kielet, ruoat ja myös rakennuskanta vaihtelevat suuresti alueittain, kuten Poble Espanyolissa voi helposti todeta. Olen asunut Espanjassa nyt reilut seitsemän vuotta ja liian moni kolkka on vielä koluamatta. Haluaisinkin tutustua tähän hienoon maahan enemmän ja todeta itse ne kaikki kulttuurierot. Siinä mielessä onkin hieman sääli, että täällä Kataloniassa on niin paljon tekemistä ja näkemistä, jää nimittäin muu maa näkemättä!

Poble Espanyol

Poble Espanyol
Poble Espanyol
Poble Espanyol

Poble Espanyol

Olin itse asiassa iloisesti yllättynyt Poble Espanyolin tunnelmasta. Olin tosiaan käynyt täällä aiemmin päivänä, jolloin se oli ihan tupaten täynnä porukkaa ja silloin vannoin, että en tänne toiste tule. No tulin kuitenkin, ja varovaisesti tykkäsinkin. Kuljeskelin kapeilla kujilla, kurkistelin myymälöiden tarjontaa, ihmettelin turistien touhuja ja lasten piiloleikkejä. Yritin  kuitenkin olla katsomatta liian tarkasti ikkunoita, joiden sisällä näkyi vain pimeää ja varastotiloja, sillä en halunnut muistaa olevani täysin keinotekoisessa ympäristössä.

Suosittelisinko tätä meillä käyville vieraille? No, rehellisesti sanottuna en tiedä. Hinta on aika suolainen ja kaupungissa on paljon muutakin nähtävää, mutta toisaalta, jos Espanja kiinnostaa ja aikaa ja rahaa on, niin mikä ettei. Minulla oli ainakin kiva päivä!

Poble Espanyol

Poble Espanyol

 

Poble Espanyol sijaitsee turistibussien reittien varrella ja sinne pääsee myös näppärästi metrolla (pysäkki Plaça Espanya). Kylä on avoinna maanantaisin klo 9-20 ja ti, ke, to ja su puoleen yöhön saakka. Perjantaisin ja lauantaisin kylä on avoinna aamutunneille asti ja silloin siellä on monenlaista ohjelmaa. Sisäänpääsymaksu on aikuisilta 12 euroa ja lapsilta seitsemän euroa. Tarkemmat yksityiskohdat löytyvät Poble Espanyolin omilta sivuilta täältä.

 

Onko Poble Espanyol tuttu? Ja kiinnostaako reissatessa tällaiset kohteet?

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

14 thoughts on “Onko tämä mauton ja epäaito turistikohde? – Poble Espanyol

 1. Ihania kuvia! Jotkut turistinähtävyydet on suosittuja syystäkin ja sitten on niitä jotka voi myös skipata. Mielelläänhän sitä kiertäisi läpi Espanjan oikeissa pikkukylissä, jos aikaa ja rahaa olisi. Kiitos mukavasta jutusta :).

  1. Ole hyvä vaan :). Todellakin kiertäisin mieluusti koko Espanjan, mutta tuntuu olevan ihan mahdotonta löytää aikaa siihen hommaan. Aina kutsuu joku muu kohde 🙂

 2. ”Pradesista löytyvä suihkulähde, josta tulee viinijuhlien aikaan veden tilalta cavaa!”

  Noniin, tämähän pelkästään jo riittäisi syyksi tuolla vierailuun 😀 😀

  Erikoiselta vaikuttava nähtävyys. Ehkä jollain tavalla vähän karmivakin! Erilaiset teema-puistot olivat suosittuja varmaan joskus 80- ja 90-luvuilla. En tiedä, miten tämmöiset uppoaa matkailijoihin enää nykypäivänä. Tästä tulikin muuten mieleeni, kun kävimme Japanissa isäntäperheeni kanssa Espanja-teemapuistossa.. Se vasta karmivaa olikin. Jossain aivan keskellä ei mitään sijaitsi täysin Espanjalle omistettu huvi/teemapuisto laitteineen, flamenco-esityksineen, espanjalaisine työntekijöineen jne. Se oli kuin mini-Espanja, mutta ei sinne päinkään. Olin jo täysin unohtanut käyneeni edes siellä, mutta tämä postaus toi sen taas mieleen. 😀

 3. Aika jänskä konsepti. Ehkä mieluummin kävisin kiertelemässä jossakin aidossa vanhassa kaupungissa tai korttelissa, mutta jos pidempään olisin kaupungissa ja muut mielenkiintoiset paikat olisi nähty, voisin harkita. Kivan näköistähän siellä kyllä on. Mietin vaan, että mitenkähän ne yhdet kukkaset siellä valkoisen talon seinällä saadaan kasteltua? 😀

 4. Ei ollenkaan mauttomalta vaikuttanut, ehkä epäaito on väistämättä, kun yhdessä paikassa on koko Espanja. Ehkä tuoltaa löytää vinkkejä mihin kohtaan maata olisi mielenkiintoista matkustaa. Itse voisin kyllä tuoda käydä, vaikka vähän korkea hinta nähtävyydellä on.

 5. Onpa mielenkiintoinen paikka – ja mun silmiin otsikkokin oli muuten oikein vetävä, kuinka en ollutkaan huomannut tätä postausta aikaisemmin. Peesaan muita siinä, että ilman muuta kiertäisin koko Espanjan ihan livenä, jos mahdollisuus siihen olisi, mutta kyllä tämä melko mielenkiintoiselta paikalta vaikuttaa, ja tutustuisin tähän ihan mielelläni. Erityisesti, jos onnistuisin käymään siellä hiljaiseen aikaan, nuo turistilaumojen täyttämät paikat kun eivät oikein innosta. Ja joo, tokihan cavaa pulppuava suihkulähde kelpaisi omaankin pihaan! 😀

  1. Hahaa, miksi kaikki kiinnittävät huomiota cavaa pulppuavaan suihkulähteeseen, ja miksi kirkot ei herätä yhtä suuria tunteita 😀

  1. Muutama nähtävyys Barcelonassa menee kyllä tämän edelle, mutta joo, ei tämä ollut ollenkaan niin mahdoton paikka kuin mitä etukäteen ajattelin!

 6. Selailen täällä sun Barcelona-juttuja ja haen reissu-fiilistä, kun on pari Barcelonan pyrähdystä tulossa 🙂 ja täällä kyllä aion ainakin käydä, vaikka en normaalisti olekaan mikään ahkera nähtävyyksien perässä juoksija, mutta sen verran kiinnostaa tämä koko maa, että kiinnoistaisi nähdä tällainen kokoelma ja oppia uutta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.