Elokuu, lomakuukausi, alkaa olla lopuillaan, ja Barcelonassa on tässä kuussa ollut paljon puhetta turismista ja varsinkin siitä, että millaista turismia tänne halutaan.
Muutama italialainen heppu päätti pari viikkoa sitten juosta pitkin Barcelonetan katuja alasti kirkkaassa päivänvalossa ja luonnollisesti naapuruston asukkaat närkästyivät siitä kovasti, ja viuhahdus sai osaltaan aikaan mielenosoituksia tämän kaltaisia matkailijoita vastaan. Mielenosoituksissa mm. vaaditaan kaupunkia tekemään jotain, että turismin laatu saataisiin paremmaksi ja että ”low cost matkailu” ja ”halvan kaljan turismi” saataisiin kitkettyä pois. Matkailu itsessäänhän on erittäin tärkeä kaupungille taloudellisesti: noin 15% Barcelonan bruttokansantuotteesta tulee matkailusta ja se työllistää kymmeniätuhansia ihmisiä, sekä suoraan että välillisesti, mutta tuo myös mukanaan ongelmia.
Toinen, turismin aiheuttamiin häiriöihin läheisesti liittyvä keskustelunaihe on ollut Airbnb ja vastaavat majoitusvaihtoehdot. On kiistelty toiminnan laillisuudesta sekä tietysti sen aiheuttamista häiriöistä naapurustolle. Kyllähän siitä häiriöitä tulee, kun vierasta väkeä ravaa rappukäytävissä lomatunnelmissa. En minäkään siitä pitäisi, vaikka itse Airbnb:stä tykkäänkin. Esimerkiksi toukokuisella tyttöjen reissulla Lontoossa majoituimme Airbnb:n kautta ja olimme todella tyytyväisiä. Yövyimme paikallisen hepun asunnossa, ostimme ruokaa lähikaupasta ja kävimme viereisessä pubissa, jota ei varmasti löydy mistään matkaoppaasta.
Vaikka Barcelonassa on paljon hotelleja ja muita majoitusvaihtoehtoja, on väkeä silti tulossa enemmän. Barcelona on neljänneksi suosituin kaupunki Airbnb:ssä New Yorkin, Lontoon ja Pariisin jälkeen, ollen kuitenkin kooltaan paljon pienempi näitä. La Vanguardian mukaan Barcelonassa yöpyi 170 000 matkailijaa vuodessa Airbnb-majoituksessa. Muita mielenkiintoisia tilastoja Barcelonan kävijämääristä löytyy vaikkapa täältä, vuodelta 2013.
Mielenkiinnolla seuraan mitä päätöksiä ja muutoksia kaupunki nyt tekee. Keskustelu tuntuu jatkuvan lehdissä päivästä toiseen…
PS. Keskustelu sai kaivamaan kirjahyllyn kätköistä Lucy Popescun eettisestä matkailua käsittelevän The Good Tourist -kirjan, sitä nyt luen uudelleen.
Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).
Aihe on aika monimutkainen, jännä nähdä muuttuuko mikään. Itseäni hirvitti lukea alkukesästä uutisista kuinka kaupunki laittaa rahaa markkinoidakseen Barcelonaa yhä enemmän opiskelijoille kesäyliopisto-vaihtoehtona.. mihin niitä ylimääräisiä kesäturisteja tarvitaan, kun populaa riittää noin muutenkin?!? Me ruvettiin nyt kesällä epäilemään josko meidän naapurit vuokrais kämppäänsä turisteille, tosin vain ranskalaisille, koska asukkaat näytti vaihtuvan tiuhaan tahtiin, olevan loma-muudilla ja musa pauhasi. Ainoa yhdistä tekijä oli ranskan kieli 🙂 Kirjottelin samaisesta aiheesta blogiin toukokuussa, viitaten siihen Bye Bye Barcelona -dokumentiin. Suosittelen sen katsomista, jos et ole vielä kerennyt sitä nähdä!
Joo mä oon käyttänyt AirBnb-tä Lontoossa ja Damissa ja hyvin toimii. Jatkuis vaan! 🙂
Juu, Bye Bye Barcelona -dokumentista juteltiin kavereiden kanssa paljon silloin kun se tuli. Mielenkiintoinen on, ja jos joku ei ole sitä nähnyt niin suosittelen katsomaan vaikka tuosta aNNiKa linkistä!
Mä oon vähän ”nimby” (not in my backyard) tässä Airbnb-asiassa, eli en haluaisi, että tässä meidän pahvitalossa alkaisi ravata lomalaisia, mutta toisaalta itse kylla aion jatkossakin käyttää Airbnb:tä, jos vaan mahdollista 🙂
Airbnb:stä ollaan myös Suomessa oltu huolissaan Maran toimesta. Tottakai, sehän on siivu pois heiltä, mutta itse kyllä suon Airbnb toiminnan niin Suomessa kuin Espanjassa. Maailma muuttuu 🙂
Mitenköhän tuota low cost matkailua meinataan kitkeä? Tuntuu aika mahdottomalta idealta.