Barcelona, Tapahtumat

Pyöräily Barcelonassa ja Festa de la Bici

Viime sunnuntai oli kiva: kaupungin katuja suljettiin jälleen liikenteeltä ja tällä kertaa polkupyörät valtasivat kadut! Tuntuu, että nykyään melkein joka sunnuntai kaupungilla on joku juoksutapahtuma, jonka takia liikenne laitetaan uusiksi, ja se on monta kertaa ajanut minut raivon partaalle, sillä noina päivinä autolla kaupungista poistuminen on liki mahdotonta. Nytkin meidän kotikatumme oli aamupäivän suljettu, emmekä olisi saaneet autoa tallista, mutta sepä ei tällä kertaa haitannut, sillä olin itse valtaamassa katuja!

Bicicletada i Festa de la Bici, pyöräilyjuhla järjestettiin tosiaan viime sunnuntaina. Vuosittainen tapahtuma on kaikille pyöräilijöille avoin ja ilmainen, ja tänä vuonna katuja oli suljettu 11 kilometrin matkalta. Osallistujia oli jonkun uutisen mukaan reilut 6 000 eli aika pitkä letka meitä pyöräilijöitä sotki liikennettä. Reitti päättyi Arc de Triomf -riemukaarelle, jossa oli monenlaista pyöräilyyn liittyvää kojua ja tapahtumaa.

Me olimme juhlissa mukana omilla Brompton-taittopyörillämme, ja paljon oli myös maastopyöriä, tuunattuja hipsteripyöriä sekä myös Bicing-kaupunkipyöriä. Oli perheitä lapsineen, nuorisolaisia, ikäihmisiä, viimeisen päälle kirkkaisiin pyöräilyasuihin pukeutuneita trikoomiehiä, matkan varrelta mukaan hyppääviä turisteja… Ihan kaikennäköistä porukkaa. Oli kiva tunnelma!

Pyöräily


Barcelonassa on viime vuosina satsattu pyöräteihin ja se on hyvä. Ei tämä vieläkään mikään pyöräilijöiden paratiisi ole, mutta parempaan suuntaan kaupunki on silti menossa. Uusia pyöräteitä rakennetaan koko ajan (nyt niitä on jo yli 300 kilometriä), ja pyöräily kaupungissa on kevyttä, sillä Barcelona on tasainen kaupunki. Etenkin rantaviivaa pitkin pyöräily on leppoisaa, tosin myös ajoittain hyvin ruuhkaista. Ja ruuhkaista on kaupungin kaduillakin ja liikenne monesti aggressiivista eli tarkkana kannattaa olla.

Bicing -kaupunkipyöriä uusitaan parhaillaan ja tulossa on myös 300 upouutta sähköpyörää. En ole itse hankkinut Bicing-korttia, enkä osaa sanoa, että kuinka hyviä nuo uudet pyörät ovat polkea, mutta kyllä niitä paljon näkyy olevan käytössä. Bicing on tarkoitettu paikallisille, mutta eipä hätää: turisteille on tarjolla pyörävuokraamoja, joita putkahtelee nykyään joka nurkalle kuin sieniä sateella.

Pyöräily


Ja koska olemme Barcelonassa, varkaiden paratiisissa, on tässäkin postauksessa pakko mainita polkupyörävarkaat. Niitä riittää ja hyvinkin lukittu pyörä saattaa lähteä hetkessä varkaan matkaan. Pyöräteitä voidaan rakentaa ja ihmisiä kannustaa pyöräilemään, mutta niin kauan kuin tämä kaupunki on täynnä varkaita, joille ei isoja rangaistuksia ole luvassa, ei Barcelonasta ikinä tule samanlaista pyöräilijöiden kaupunkia kuin mitä Hollannissa tai Pohjoismaissa on.

Todennäköisesti tästä syystä kaupunkipyöräilijöiden suosiossa on Bicingin lisäksi joko aivan romut pyöränrotiskot, joiden todennäköinen häviäminen ei ole niin iso taloudellinen menetys, tai taittopyörät, kuten meilläkin on. Täällä ei pyörävarastoja tunneta, vaan pyörä pitää säilyttää kotona, jossain nurkassa tai parvekkeella. Meillä ne säilyy ns. romuhuoneessa, yhdessä makuuhuoneessa, joka on täynnä suksia, matkalaukkuja, joulukoristeita, aurinkovarjoja, talvivaatteita… Oi ollapa lukittava häkkivarasto!

Lisätietoa pyöräilystä Barcelonassa, säännöistä ja reiteistä, löytyy ayuntamienton nettisivuilta tästä linkistä.

Pyöräily


Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.