Ranska, Ranskan Pyreneet

Ranskalaiset markkinat – Arreau

Jos jonkin asian ranskalaiset osaavat tehdä hyvin, niin se on markkinoiden järjestäminen!

Ei ole yhtään sellaista Ranskanreissua, ettenkö tarkistaisi lähiseudun markkinatilanteen, ja niin tein myös tammikuisella lomallamme Midi-Pyrénéeseillä. Vietimme tosiaan vuoden alussa talvisen viikon Ranskassa vuorten ympäröimänä, ja kuinka siitä tuntuukaan olevan jo ikuisuus!

Ranskalaisissa kaupungeissa ja kyläpahasissa on tietty päivä viikossa, jolloin paikalliset tuottajat kerääntyvät myymään tuotteitaan, ja Arreau’ssa se on torstaiaamupäivä. Arreaun markkinat ovat alueen perinteikkäimmät ja vanhimmat, ja näilläkin, kuten muillakin markkinoilla, myynnissä on paikallisia tuotteita: juustoja, makkaroita, leivoksia, hedelmiä, hunajaa ja niiden lisäksi vaatetta, pöytäliinoja, työtakkeja mummeleille… Mitä sitä nyt markkinoilla myydäänkään.

Ranskalaiset markkinatRanskalaiset markkinatRanskalaiset markkinatRanskalaiset markkinatRanskalaiset markkinatRanskalaiset markkinatRanskalaiset markkinat

 

Erikoisuutena tällä seudulla on gateau à la broche, joka on niin erikoisen näköinen, että en osaa sitä kuvailla. Katsokaapa tämä video, niin näette miten tämä kakuntötterö valmistetaan ja miltä se näyttää! Kuulemma maistuikin ihan hyvälle, lapset kertoivat, markkinoilla kun etenkin lapset saavat maistiaisia.

 

Kesäisin markkinat ovat tietysti huomattavasti isommat, mutta kyllä täällä näin tammikuussakin ostajia oli. Kasviksia oli vähemmän, mutta grillissä pyörivistä kanoista, juustokimpaleista ja makkaroista leijaili erehtymätön tuoksu, jonka yhdistän aina markkinapäivään. Näiltä markkinoilta puuttui (onneksi) elävät kanat ja puput, niitäkin näkee monesti.

 

Arreau – Soma pikkukaupunki

Vaikka Arreau sinänsä ei ole kovin tunnettu paikka, löysin itseni täältä jo toistamiseen vuoden sisällä, kävimme nimittäin viime kesänä täällä letuilla. Arreau löytyy meidän matkaraamatustamme, Villages de Charme en France 2004, josta olen ainakin viime keväisen Chamonix’n reissumme yhteydessä kertonut. Ostin kirjan pääsiäisenä 2004 Provencen lomalle mukaan ja olen sitä yrittänyt pitää Ranskanlomilla mukana ja merkkailla sinne paikat, joissa olemme käyneet. Kirja siis listaa Ranskan hurmaavimpia kyliä, tai jotka sellaisia olivat vuonna 2004. Ja ihan syystä Arreaukin siitä löytyy, onhan tämä varsin kaunis pikkukaupunki vuorten sylissä.

Ranskalaiset markkinat

 

Paikallisesti Arreau on pienuudestaan huolimatta merkittävä, se oli nimittäin aikoinaan alueen, Quatre-Vallèes’n, pääkaupunki. Sen sijainti kahden joen yhtymäkohdassa on ollut taannoin hyvin suotuisa ja myös junaradan rakentaminen vuonna 1897 oli tärkeä piristysruiske tälle pienelle, noin 850 hengen kaupungille. Nykyään tänne ei enää junalla pääse, sääli.

Ranskalaiset markkinatRanskalaiset markkinat

 

Arreaun kaupungissa kulkee merkitty reitti, Circuit historique, jonka varrelta löytyvät kaupungin merkittävimmät rakennukset ja paikat. Kaupungista löytyy niin linnaa (Chateau de Nestes), keskiaikaista kirkkoa (Chapelle Saint-Exupère) kuin hyvinsäilyneitä asuinrakennuksia historian eri ajoilta. Hiukan ylöspäin kapeita katuja kipuamalla näkee hyvin maisemia, tai näkisi, jos sää olisi kirkas.

Ranskalaiset markkinatRanskalaiset markkinatRanskalaiset markkinat

 

Kylläpä nyt alkoikin tehdä  mieli lähteä käymään Ranskassa! Maaliskuulle olemme miettineet pientä retkeä joko vuorille tai Ranskan Provenceen, ja kyllä minun vaakakuppini alkaa kallistua yhä enemmän keväiseen Provenceen. Viime maaliskuussa kevät oli Chateauneuf-du-Papen seudulla pitkällä, miten lie tänä vuonna!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.