Ruotsi

Sokerina pohjalla: Ruotsin Smögen, Hunnebostrand ja Bohus-Malmön

Vihdoinkin on viimeisen Ruotsi-postauksen aika, ja on jo aikakin, sillä reissusta on jo pari kuukautta aikaa! Kuten on varmaan jo aiemmista postauksista tullut ilmi, meillä oli aivan täydellinen kesälomareissu Ruotsin länsirannikolle. Kallioiset, paikoitellen jopa jylhät rannikkomaisemat pääsivät todellakin yllättämään ja tuntui kuin olisi ollut jonkun ruotsalaisen kesäidyllin lavasteissa, jossain Solsidanissa tai vastaavassa.

Viikossa ehti tekemään aika paljon, vaikka hyvin rennosti ja lomailun kannalta reissun otimmekin. Aiemmin olen jo kirjoittanut Fjällbackasta, Tanumin kalliopiirroksista ja Nordens Ark -eläinpuistosta, mutta paljon muutakin  viikkoon mahtui. Olimme ottaneet vuokra-auton allemme Göteborgista ja yhtä päivää lukuunottamatta kävimme joka päivä jossakin päiväretkellä. Pienet kalastajakylät olivat järjestään ihania ja maisemat vaihtelivat rantakallioista ja kalastajakylistä viljaviin peltoihin ja siisteihin maatiloihin. Nättiä oli.

Suhailimme siis Bohuslänissä, Norjan rajaan rajoittuvassa maakunnassa. Seudun ehti hyvin tutkia viikossa, ja muutama paikka, jo edellä mainittujen lisäksi, ansaitsee oman mainintansa, ennen kuin siirryn postauksissa muihin juttuihin. Tässäpä siis sokerina pohjalla muutama suosikkipaikka länsirannikolta!

Ruotsin länsirannikko

Hunnebostrand – Hyvä tukikohta viikon lomalle

Olimme varanneet majoituksen, mukavan Airbnb:n Hunnebostrandista tietämättä kylästä yhtään mitään etukäteen. Paikka näytti karttaa tutkiessa olevan sopivasti puolessa välissä Göteborgia ja Ruotsin ja Norjan rajaa ja ajattelimme sen olevan hyvä tukikohta seudun tutkimiseen. Ja se olikin, itse asiassa aika täydellinen! Voisin hyvinkin tulla tähän kylään uudestaan, jopa samaan asuntoonkin (voin viestillä lähettää linkin asuntoon, jos kiinnostaa).

Hunnebostrand on pieni, parintuhannen asukkaan kunta, mutta siellä on mukavasti näkemistä ja tekemistä. Kalastajakylän molemmin puolin nousee kalliot, joille pystyy helposti kiipeämään. Kallioiden päällä on näköalapaikkoja ja penkkejä, joilla lepuuttaa jalkoja ja ihailla mielettömän kauniita maisemia. Ja itse kyläkin on nätti, valkoisia huviloita ja punaisia venevajoja – sellaista postikorttimaisemaa. Ja mikä tärkeintä pidemmän reissun kannalta, Hunnebostrandissa on yllättävän iso Coop Konsum -ruokakauppa ja ihan kivasti kahviloita!

Ruotsin länsirannikkoHunnebostrandRuotsin länsirannikko

 

Ihan meren rannassa, Bella Gästis -ravintolan viereisen parkkipaikan takana on iso taideveistospuisto, ja siellä kannattaa käydä käveleskelemässä. Toinen puisto Hunnebostrandin alueella, noin vartin ajomatkan päässä kylästä, on jo mainitsemani Nordens Ark -eläinpuisto.

Hunnebostrand

 

Kuten Fjällbackassa myös Hunnebostrandissa on yhdenlainen kanjoni, Hunnebo klovor, mutta tästä ei löytynyt oikein mistään mitään tietoa ja reitin alkupää oli merkitty todella huonosti. Miksihän lie, sillä tämä kalliohalkeama oli melkeinpä hienompi kuin Fjällbackan Kungsklyftan! Onneksi turisti-infon poika mainitsi paikasta ohimennen, tämä retki olisi jäänyt muuten tekemättä. Hyvät kengät jalkaan!

HunnebostrandRuotsiRuotsin länsirannikko

 

Hunnebostrandissa on myös oma viskipanimo ja oman kylän oluttakin löytyy ruokakaupasta. Kävimme pyörähtämässä Smögen Whisky -viskipanimon pihalla, mutta Ruotsissa on lakinsa, eikä alkoholia saa ilmeisesti ostaa suoraan tuottajalta. Samppa maisteli viskiä sitten rantakapakassa ja ehkä oli ihan hyvä, ettemme ostaneet koko pulloa kotiinviemisiksi… Olut kuulemma sen sijaan maistui oikein hyvältä kesäisen grilliruoan kanssa. Olutpullon kyljessä oli Hunnebostrandin tunnus, hummeri, jota kylässä kalastetaan runsaasti. Ensi kerralla täytyy maistella sitäkin!

Hunnebostrand

 

Smögen – Seudun kuuluisin kesäkohde

Yksi päiväretki tehtiin Smögeniin, Bohuslänin rantakylistä tunnetuimpaan. Smögen on täydellinen paikka kesäpäivän viettoon, ja melkeinpä sitä voisi kutsua länsirannikon ”the” kesäkaupungiksi, niin paljon siellä oli elämää näin sesongin loppupuolellakin. Puinen rantabulevardi Smögenbryggan oli täynnä pieniä putiikkeja ja ihmisiä oli juuri sopivasti liikkeellä. Ei ollut ruuhkaa, mutta yksinkään ei tarvinnut olla.

SmögenSmögenRuotsin länsirannikko

 

Punaisia pieniä myymälöitä ja venevajoja oli joka puolella. Lapsia kiinnosti ei-niin-kovin-yllättäen eniten jäätelökioski, jossa oli tarjolla yli 60 erilaista jätsimakua, miestä puolestaan laiturissa keikkuvat hienot ja kalliit purjeveneet. Ja veneistä tuli mieleen, että olisimme halunneet tehdä lautalla retken viereiselle Hållö-saarelle, joka on kuulemma todella hieno paikka, mutta aikaa kului niin paljon kylää ja putiikkeja tutkiessa, että emme ehtineet. Jäi tämäkin siis toiseen kertaan.

Ruotsin länsirannikkoRuotsin länsirannikko

 

Bohus-Malmön – Autolautalla pienelle saarelle

Bohus-Malmön -saarelle pääsee vain autolautalla ja sinne me onneksi ehdimme. Lautta on ilmainen ja ihan kiva seikkailu jo itsessään, mutta myös tuulenpieksämä, kallioinen saari on mahtava retkikohde. Me olimme tällä pienellä saarella tuulisen viileänä päivänä ja lähinnä vain ajelimme ympäriinsä ja jaloittelimme siellä täällä, aina kun siltä tuntui. Kivan näköisiä, merkittyjä polkuja näkyi monessa paikassa, ja täällä olisi mukava retkeillä ihan kunnolla.

Ruotsin länsirannikkoRuotsin länsirannikko

 

Saarelta on louhittu kiveä vuosikymmenten ajan, ja pitkin saarta ja etenkin saaren kärjestä, Dragetista löytyy louhittuja kivilohkareita, jotka ovat jääneet lojumaan tänne tarpeettomina. Paikalliset kuulemma kutsuvat lohkareita jostain syystä ”susiksi”, varg. Näillä me vähän kiipeilimme.

Bohus-Malmön

 

Kävimme vielä katselemassa maisemia kylän reunamilta puhtaan valkoiselta Snurran -majakalta. Monella muullakin majakalla kävimme reissumme aikana fiilistelemässä, sillä jotakin kummaa taikaa näissä rakennuksissa on. Ja maisemissa – ne veivät sydämen!

Majakka

 

Sellainen oli siis se kesälomareissu! Seuraavaksi voisin alkaa kahlata läpi kesän Alppi-roadtripin kuvia – Mutta mitähän enää siitäkään reissusta muistan!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.