Katalonia

Päiväretki Barcelonasta – Keskiaikainen kylä Rupit

Jos olet lukenut blogiani yhtään pidempään, tiedät varmasti syvän rakkauteni keskiaikaisiin kyliin, historiaan ja kaiken maailman tuppukyliin. Onneksi näitä riittää täällä Kataloniassa ja jo lyhyillä päiväreissuilla on helppo hetkeksi uppoutua ritaritarinoihin ja prinsessaunelmiin. Yksi kiva päiväretkikohde noin 100 kilometrin päässä Barcelonasta on kauniiden maisemien keskellä sijaitseva Rupit, jossa me vietimme erään marraskuisen sunnuntain, satojen muiden matkailijoiden kanssa. Samalla reissulla kävimme Katalonian korkeimmalla vesiputouksella sekä ihmettelemässä veden alle jäänyttä kylää.

Rupit

 

Rupit on tyypillinen katalonialainen keskiaikainen kylä: kapeita mukulakivikujia, vankkoja kivitaloja, somia pieniä aukioita. Kylä on suosittu turistikohde, joten ravintoloita, kahviloita ja majapaikkojakin on useita. Kylässä on tietysti kirkko, Església de Sant Miquel ja muutama kauppa, ja siinäpä se. Pieneen kylään ei paljon mahdu, ja lomapäivinä kadut menevät helposti tukkoon turisteista. Täällä kannattaakin käydä arkipäivänä, etenkin jos haluaa tunnelmallisia kuvia Instagramiin.

Rupitin lähellä on toinenkin pieni kylä nimeltään Pruit, ja yhdessä nämä kylät muodostavat kunnan, jonka nimi on loogisesti Rupit i Pruit (nimi, joka minun korvaani kuulostaa ripulilääkkeeltä…).

Rupit

 

Rupit on joen varrella, sen molemmin puolin, ja joen yli pääsee halutessaan keikkuvaa riipusiltaa pitkin. Puisella sillalla saisi olla kerrallaan maksimissaan kymmenen ihmistä, mutta näytti se kestävän enemmänkin. Itse en uskaltanut mennä vuonna 1945 rakennetulle, huteranoloiselle sillalle ennen kuin olin varma, että meitä on sillalla alle kymmenen. Toki joen yli pääsee ihan tavallistakin siltaa pitkin, mutta onhan tämä hauskempi reitti, ja kannatti odotella ihmismassan vähenemistä.

RupitRupit

 

Kannattaa kävellä hiukan kylän ulkopuolelle Santa Magdalenan kappelille, josta kylän näkee hienosti. Pidempiäkin reittejä Rupitista lähtee: polkuja pitkin kävellen pääsee esimerkiksi toiseen nättiin kylään, Tavertetiin tai Katalonian korkeimmalle vesiputoukselle, Salt de Sallentiin (3 kilometriä suuntaansa).

Rupit

 

Olen kolunnut vuosien mittaan näitä Katalonian pittoreskeja kyliä ihan urakalla ja joistakin jopa kirjoittanut postauksia. Tässä muutama, käykääs kurkkaamassa:

Keskiaikaa ja elävä jouluseimi – Santa Pau

Keskiaikatunnelmissa (Besalú)

Yksi kauneimmista kylistä – Pals Costa Brava

Montblanc – Ei se vuori vaan se kylä

Sunnuntairetkellä – Mura (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac)

 

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

8 thoughts on “Päiväretki Barcelonasta – Keskiaikainen kylä Rupit

    1. :D. Välillä nämä paikalliset nimet saa pyrskähtelemään. Mun toisen tytön ensimmäisen opettajan sukunimi oli Pieras ja siitäkin saatiin ihan liian paljon huumoria revittyä 😀

    1. Tervetuloa :). En ole pitkään aikaan kirjoitellut mitään Barcelonasta, mutta monta tekstinalkua odottaa julkaisua. Ehkä lähiaikoina…

  1. Minua viehättää kanssa nämä Rupit-tyyppiset kylät, ylisöpöt keskiaikaiset kylät, joiden talot ja rakennukset huokuvat tarinoita. Kylät ovat ihania käyntikohteita ja niissä on usein hauskoja tapahtumia. Hauska tuo silta, Rupit siltoineen tuo mieleeni La Manchassa sijaitsevan Cuencan, jossa talot roikkuvat kallion reunalla. Voi kuinka kaipaan noita sunnuntaiajeluita….

  2. Voi mahdoton, miten suloinen paikka! Minulle Espanjan viehätys alkoi selvitä vasta joulun ja uuden vuoden tienoilla Baskimaassa. Jospa seuraava kierreltävä olisi Katalonia ja nimenomaan kaikki nämä pikku Rupitit. Ihastuttava!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.