Ranska

Postikorttiterveiset – Saint Jean Pied de Port

Jatketaanpas vihdoinkin meidän heinäkuisen UNESCO:n maailmanperintökohteita seurailevan roadtrippimme purkua. Tällä kertaa on vuorossa Ranskan puoleisen Baskimaan kauneimmaksikin sanottu pikkukaupunki, Saint Jean Pied de Port, joka on merkittävä myös Camino de Santiagolle!

Saint Jean Pied de Port

 

Pyreneiden juurella, vain kahdeksan kilometrin päässä Espanjan rajasta, Nive-joen varrella sijaitseva keskiaikainen kaupunki on kuin postikortista, näin harmaan sateisena päivänäkin. Kaupunki on harvinaisen viehättävä, ja se löytyy myös siitä Ranskan kauneimpia kyliä listaavasta kirjastamme, josta olen aikaisemminkin täällä blogin puolella kertonut. Mukulakivinen pääkatu, Rue de la Citadelle, kiemurtelee hienosti entisöityjen talojen keskellä, ja keskellä virtaa joki. Ympärillä kohoaa vuoret eli eikö siinä ole jo aika täydellinen paketti kasassa!

Satuimme tänne maanantaina, markkinapäivänä, eli ihmisiä oli paljon liikkeellä, tosin kesäkuukausina täällä on aina paljon porukkaa, etenkin vaeltajia aloittelemassa matkaansa kohti Santiago de Compostelaa. Markkinoilla oli myynnissä paikallisia tuotteita, joista kotiin lähti mukaan mainiota Baskimaan siideriä, viiniä ja säilykkeitä. Elävät ankat jätimme ostamatta, mitäpä me niillä.

Saint Jean Pied de Port

Saint Jean Pied de Port

Saint Jean Pied de Port

 

Saint Jean Pied de Port ja sen vuosisatoja vanha kaupunginportti Porte St. Jacques löytyvät UNESCO:n maailmanperintölistalta, sillä juuri tältä portilta alkaa Camino Francés eli yksi kaikista suosituimmista Pyhän Jaakobin reiteistä, joka vie Santiago de Compostelaan. Camino de Santiagoa ei kerta kaikkiaan voi olla huomaamatta. Pyhän Jaakon simpukan voi bongata joka puolella, matkamuistomyymälät myyvät kävelysauvoja, hellehattuja ja muuta vaellustavaraa, ja edullisia majapaikkoja on paljon. Kaupungista löytyy toimisto, josta saa mm. pyhiinvaelluspassin, karttoja ja listan reitin varrella olevista majapaikoista. Pyhiinvaeltajat kävelevät hitaasti rinkkojensa kanssa tai istuskelevat terasseilla levähtämässä ja nautiskelemassa ranskalaisia herkkuja.

Saint Jean Pied de Port

Saint Jean Pied de Port

Saint Jean Pied de Port

Saint Jean Pied de Port

Saint Jean Pied de Port

 

Kaupungin yläpuolella kohoaa linnoitus, citadelle, ja täältä on kauniit maisemat yli vehreiden lähiseutujen, tosin meidän vierailupäivänämme pilvet peittivät korkeimmat huiput. Vaellusreittejä on seudulla valtavasti, ja kylät ovat somia. Raikas, kostea ilma tuntuu hyvältä hengittää. Upeaa seutua.

Saint Jean Pied de Port

Saint Jean Pied de Port

Saint Jean Pied de Port

 

Olen jo vuosia haaveillut Camino de Santiagon kulkemisesta edes jonkin matkaa. Pitkät vaellukset taitavat olla osaltani kuitenkin ohi, sillä kroppa on alkanut reistailla, mutta lyhyet pätkät onnistuisivat. Maisemat Caminon varrella ovat todella kauniita, ja niin, tykkään vaeltamisesta. Täältä olisi hyvä startata ja nähdä heti alussa upeita vuoria, vihreitä niittyjä ja tietysti ylittää kävellen Ranskan ja Espanjan raja. Tämä pannaan harkintaan!

Saint Jean Pied de Port

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

2 thoughts on “Postikorttiterveiset – Saint Jean Pied de Port

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.