Barcelona, Nähtävyydet

Terveisiä ruumiinavaussalista – Sala Gimbernat

Enpä tiennyt ennen helmikuista vampyyrikierrosta – muistatteko, sitä, jolla tutustuttiin Barcelonan synkempään historiaan? – että niinkin kammottava paikka kuin ruumiinavaussali voi olla nähtävyys ja matkailukohde!

Itse asiassa googlettemalla opin, että monessa kaupungissa voi tutustua näihin vanhoihin leikkaussaleihin, joista steriiliys, hygienia ja kiiltävät pinnat ovat kaukana. Esimerkiksi Bolognan yliopistosta löytyy kaunis, vuonna 1636 valmistunut leikkaussali, Berliinin vanhin akateeminen rakennus on eläinlääketieteellinen ja sen tyylikäs leikkaussali on vuodelta 1787, ja Uppsalan Gustavianum Museossa on maailman toiseksi vanhin leikkaussali 1600-luvun puolivälistä. Myös Lontoosta löytyy vanha, jopa pelottava leikkaussali museoineen, ja Metallia matkassa -blogi kävi siihen vastikään tutustumassa.

Ehkä kaunein sali löytyy kuitenkin meiltä täältä Barcelonasta. 1760-luvulla valmistunut, teatteria muistuttava Sala Gimbernat on osa kuninkaallista lääketieteen akatemiaa, Reial Acadèmia de Medicina de Catalunyaa. Raskaiden punaisten samettiverhojen, kattokruunujen, lasimaalausten ja varsin mukavien koristeellisten nojatuolien keskellä on vaikea kuvitella, että salin keskellä olevalla valkoisella marmoripöydällä on veri virrannut, kun siinä on avattu ruumiita ja tutkittu huolella ihmisen anatomiaa. Kirurgit tulivat tänne harjoittelemaan uusia tekniikoita ja lääketieteen opiskelijat oppimaan viisaammiltaan. Ehkä myös ihan muuten vaan uteliaat ovat päässeet ylimmille penkeille istumaan.

Sala Gimbernat

Sala Gimbernat
Sala Gimbernat
Sala Gimbernat

 

Sala Gimbernat on avoinna hyvin rajoitetusti eli keskiviikkoisin klo 10-12, ja sisäänpääsy on ilmainen. Sali on pieni ja nopeasti katsottu, mutta jos tällä suunnalla Ravalia sattuu oikeaan aikaan olemaan, niin kannattaa käydä kurkkaamassa. Vieressä on kaunis pieni puisto Jardins de Rubió i Lluch, jossa voi sitten ruumiinavaustunnelmien jälkeen käydä vaikka miettimässä omaa elonpolkuaan ja elintapojaan!

Sala Gimbernat löytyy osoitteesta C/ Carme 47.

 

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/barcelonankoti), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

23 thoughts on “Terveisiä ruumiinavaussalista – Sala Gimbernat

  1. Pidettäisiinköhän tuolla jotain luentoja tms?Samassa rakennuksessa on heti seinän takana toimistotiloja ja täällä oli äänentoistolaitteet eli kai tämä jossain käytössä on (tosin en usko, että veri ja suolenpätkät ovat osa aktiviteetteja ;))

 1. Ai, ajattelin, että pääsisi katsomaan ruumiinavausta. Ruumiinavauksessa ei tarvitse olla potilaan takia hygieeninen, mutta muinaisina aikoina oli melkein yhtä hirvittävää joutua kirurgin pöydälle kuin loukkaantua. Ihmettelen, että tästä huolimatta ihmiset sotivat kaikki vuosisadat. Luulisi, että kaikki välttelisivät loukkaantumisia viimeiseen asti.

  1. Joo, tuosta oli meidän kauhukierroksellakin puhetta! Puudutusaineet olivat mitä olivat ja lääkärin veitsen alle joutuminen oli kuolemaakin kamalampaa. Hyi olkoon…

  1. Oli kyllä, tosin en olisi tästä arvannut alkuperäistä käyttötarkoitusta, oli kuitenkin sen verran krumeluuri paikka 🙂

 2. Onpas omituinen nähtävyys tosiaan. Tuntuu omituiselta ajatukselta, että leikkaussali on noin prameaksi tehty, eihän ruumis erityisemmin ole ehtinyt sisustusta ihailla. Harmi, että on noin rajoitetusti auki – toki parempi kuin ei mitään. Pitää pistää korvan taa, jos lähivuosina viimein saisin aikaiseksi Barcelonassa käydä! 🙂

  1. Olisikohan sali rakennettuna aikana, jolloin oli jostain syystä enemmän rahaa käytettävissä tämmöiseen, tiedä häntä!

 3. Oho. Olisipa se kunniakas päätös elämälle, kun saisi tuossa olla avattavana kaikkien arvovaltaisten tohtorien ympärillä. Jaahas, tässä se on maailman harvinaisin matolöydös ja sen tuhot sitten ihka elävänä – ja tietysti Periscopissa näkyy suorana!

 4. Aika ovela paikka. Ennen kaikesta tehtiin niin kaunista. Joku oikeussalin ja kirkon risteymä tuli tuosta mieleen. Mua kyllä kiehtoo kovasti kaikki historiallinen, myös vähän tällainen groteskimpi puoli. Eipä olisi tullut mieleenikään, että tällaisiinkin paikkoihin pääsee tutustumaan. Pitää pitää silmät jatkossa auki vastaavien varalta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.