Baskimaa, Espanja, Eurooppa, Käydyt maat

Ilmainen kävelykierros ja omatoimimatkailua – San Sebastián

Tunnustan: olen myöhäisherännäinen. Olen vasta vähän aikaa sitten tajunnut, kuinka mahtavia ovatkaan opastetut turistikierrokset paikallisoppaan kanssa! Suosittelen!

San Sebastián (baskinkielellä Donostia) oli pinnallisesti tuttu jo aiemmilta käynneiltä, mutta kun tällä reissulla jouduin olemaan muutaman tunnin yksin mieheni ollessa töissä, päätin tutustua kaupunkiin hieman paremmin oppaan avulla. Netistä löysin Go Local San Sebastian -yrityksen, joka tarjoaa kävely- ja pyöräilykierroksia eri teemoilla sekä englanniksi että espanjaksi. Haluamalleen kierrokselle voi ilmoittautua netin kautta, ja niinpä minäkin ilmoittauduin vajaan parin tunnin mittaiselle ilmaiselle kävelykierrokselle, jolla kiersimme keskustan ja vanhan kaupungin, Parte Viejan, tärkeimmät turistipaikat.

San Sebastian

 

Luulin tietäväni monenlaista San Sebastiánin historiasta ja nykypäivästä, mutta kyllähän paikallisoppaamme Alain osasi kertoa juttuja paljon kirjoja kiinnostavammin. Kävimme läpi kaupungin historiaa alkaen alueen ensimmäisistä asukkaista ja sivuten kaupungin tuhonnutta tulipaloa vuonna 1813 ja kaupungin muuttumista myöhemmin aatelisten leikkipaikaksi, ja kävimme myös läpi Baskimaan itsenäistymishaaveita sekä paikallisen jalkapallojoukkueen tilastoja ja oppaamme suosikkikuppiloita. Oppaalla oli hauskoja anekdootteja eri nähtävyyksistä ja, no enpäs kerro niitä, osallistukaa itse kierrokselle! Sen verran paljastan kuitenkin, että allaolevan pitkän kukkapenkin paikalla kulki aiemmin kaupunginmuuri, josta on vielä osia jäljellä esimerkiksi Kursaalin parkkihallissa!

San Sebastian

 

Ja kuten kaikki tietävät, mikään ei ole elämässä ilmaista. Hyviin tapoihin kuuluu antaa oppaalle kierroksen loputtua hyväksi näkemänsä summa palkkiota, eli kannattaa varata käteistä mukaan, jotta välttyy nololta tilanteelta!

San Sebastian

 

Euroopan vuoden 2016 kulttuuripääkaupungissa San Sebastiánissa on paljon nähtävää pieneen kokoonsa nähden. Moni koristeellinen ja muhkea belle époque -rakennus sai alkunsa niihin aikoihin, kun kuningatar Isabella II löysi tiensä tänne ja huomasi seudun ilmaston olevan erinomainen iho-ongelmilleen. Muut aateliset ja perskärpäset tulivat tietysti perässä ja niin kaupunkiin nousi upeita hotelleja, kasinoita ja ravintoloita. Allaolevassa kuvassa on muuten vaunu, jolla kuningatar roudattiin mereen uimaan ilman, että hänen hieno hipiänsä joutui kosketuksiin auringon kanssa, koska ruskettuminenhan oli tuohon aikaan hyvin epämuodikasta aateliston piirissä. Kaupungissa on myös modernimpaa arkkitehtuuria, kuten esimerkiksi mielipiteitä jakava ja arkkitehtuuripalkintoja saanut Kursaalin konferenssikeskus.

San Sebastian

San Sebastian

San Sebastian

San Sebastian

 

Kävelykierroksen jälkeen lähdimme tutkimaan kaupunkia kahdestaan Sampan kanssa, joka oli vapautunut työn ikeestä. Olemme tosiaan San Sebastiánissa käyneet aiemmin, mutta meiltä oli jäänyt käymättä esimerkiksi Monte Igueldo -vuori, jolle pääsee vanhalla natisevalla funikulaarilla (meno-paluu 3,15 euroa).  Näkymät ylhäältä ovat upeat ja täältä näkee hyvin San Sebastiánin kauniin La Concha -rannan, keskellä poukamaa olevan Santa Claran saaren, vastapäisen Monte Urgullin sekä pitkälle rannikkoa eteenpäin. Ylhäällä on myös pieni (ja aika mitätön) lasten huvipuisto.

San Sebastian

San Sebastian

San Sebastian

 

Palattuamme takaisin alas La Conchan hiekkarannalle kävelimme hissuksiin rantabulevardilla ja katselimme elämänmenoa. Ranskaa kuuli joka puolella, onhan rajalle vain pieni ajomatka ja Espanja on Ranskaa halvempi lomakohde (oppaamme tiesi muuten kertoa, että tässä pikkukaupungissa on Euroopan suurin Zara -vaatekauppa sekä kooltaan että myynniltään, kiitos ranskalaisten, jotka tulevat tänne shoppailemaan edullisesti). Muualtakin oli tullut turisteja ja vielä näin heinäkuussa rannoilla oli paikallisiakin. Lomakuukausihan täällä on elokuu.

San Sebastian

San Sebastian

San Sebastian

 

Koska oppaan tarinat olivat vielä hyvässä muistissa, näytin Sampalle muutamia kohteita, joita emme olleet ennen nähneet. Kävimme kauppahallissa etsimässä kotiinviemisiä ja kiertelimme kaupungilla sen minkä helteessä jaksoimme. Kävimme katsomassa vanhaa säänennustushärveliä ja ylitimme Urumea-joen moneen kertaan eri siltoja pitkin. Välillä söimme, kuten asiaan kuuluu tässä kulinarismin keitaassa.

San Sebastian

San Sebastian

San Sebastian

 

Monet espanjalaiset pitävät San Sebastiánia maan kauneimpana kaupunkina, ja olen heidän kanssaan samaa mieltä. San Sebastián on ehdottomasti yksi suosikkikaupunkejani koko Euroopassa kauneutensa, tyylikkyytensä ja myös hyvän tunnelmansa takia. Ihmiset ovat rentoja ja iloisia, ehkäpä erinomaisen ruoan ja raikkaan meri-ilman takia, ja en tiedä, jotenkin täällä pääsee aina sellaiseen pieneen lomakuplaan, jossa arkihuolet unohtuvat. Hieno paikka, tänne tullaan monta kertaa uudestaan!

San Sebastian

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

31 thoughts on “Ilmainen kävelykierros ja omatoimimatkailua – San Sebastián

 1. Eipä muuten tulisi mieleen, että ilmaisen kierroksen jälkeen oppaalle pitäisi antaa rahaa. Aika hyvä vinkki! Ja mieluustihan sitä antaisi, jos opas on ollut hyvä työssään. Kierroksen miellyttävyys varmasti riippuu siitä, onko se opas hyvä vai ei. Joskus olen ollut jollain kierroksella, mikä on ollut lähinnä vaivaannuttava. Hyvän oppaan mukana taas kiertäisi melkein missä vaan.

  Ihania kuvia nuo tuolta korkeuksista! Mieletön maisema.

  1. Oppaita on varmasti joka lähtöön, ja tämä oli ihan hauska heppu, tosin minun makuuni vähän liian innostunut potkupallosta :D. Suotakoon anteeksi, sillä kisat olivat juuri menossa!

 2. San Sebastian on todella houkutteleva lomakohde, josta on tullut luettua viime aikoina paljon. Mä olen myös kierrosten vankkumaton kannattaja, sillä ei sitä tietoa vaan pysty ja jaksa omaksua samalla tavalla, jos yrittää jotain opaskirjaa lukea kävellessään saati että jaksaisi jotain nettisivuja hotellihuoneessa jälkikäteen kahlailla.

  1. Totta, minulle ei ainakaan jää päähän kaikki nippelitieto kirjoista, ja toisaalta se nippelitieto on juuri sitä kiinnostavaa uudessa kaupungissa 🙂

  1. Voi olla tosi hyvätkin säät, mutta onhan siinä se Atlantti, joka tuo sateita. Ehkä itse kallistuisin lokakuuhun, kun merivesi on vielä ehkä hiukan lämpimämpää 🙂

    1. Lokakuussa voi tosiaan olla hyvätkin säät, mutta eihän se varmaa ole koskaan. Enemmän tuolla sataa kuin esimerkiksi meillä täällä Barcelonassa.

 3. No ei kyllä ihme, että tuota sanotaan kauneimmaksi kaupungiksi. Todella upean näköistä. Itse en ole Espanjan mantereella käynyt koskaan, niin en tiedä mihin vertaisin, mutta tuollaiset maisemat kyllä kelpaisivat. Ja tykkään kyllä kävely/pyöräkierroksista. On hauska kuunnella juttuja ja nähdä maisemia vähän hitaampaan tahtiin kuin tyyliin jostain bussin ikkunasta. Tulipa ihan ikävä aurinkoon :).

  1. Espanjan eri osat ovat ihan erilaisia, ja esimerkiksi San Sebastian on hyvin kaukana Andalusiasta sekä matkassa että ulkonäössä. Tämä ei ehkä ole sitä ihan tavallisinta Espanjaa, mikä ihmisten mielissä on 🙂

 4. Olen aina tykännyt kaikenlaisista opastetuista kierroksista. Ja näitä kierroksiahan saa jopa myös joissakin Suomen kaupungeissakin. Valitettavasti omat kierrokset menneet lapsen syntymän myötä yhä enemmän ja enemmän omatoimisiksi, mutta ehdottomasti enemmän saa irti kun on opas.

  1. Minä olen ihan vasta löytänyt opastettujen kierrosten hyvät puolet. Onko se sitten sitä keski-ikäistymistä… 😉

 5. Vuorelta otettuja samanlaisia kuvia olen nähnyt satoja, mutta ekaa kertaa upean funikulaarin! Tuo San Sebastian on sellainen paikka, että sinne kyllä on mentävä ja pian. Itse asiassa koko rannikko on kiinnostanut jo pidemmän aikaa.

  Tuollaiset opastetut kierrokset täytyy ottaa vakavasti harkintaan.

  1. Varmasti juuri kaupungeissa, joiden kieltä ei ymmärrä ja joiden historia on pitkä, on tuollainen hyvä opas kultaakin kalliimpi!

 6. Vau, miten turkoosit vedet! Minä kävin pari vuotta sitten oikeastaan ensimmäistä kertaa opastetulla kiertokävelyllä. Kyseessä oli Milano, ja lähdimme kierrokselle, koska se oli ainoa keino, jonka löysin päästä katsomaan Viimeistä ehtoollista. Kierros oli kuitenkin erittäin mielenkiintoinen sateisesta säästä huolimatta.

  Sehän on muuten usein järjestetyillä retkillä tapana, että kuskille pitäisi antaa rahaa. Mielestäni sekin on hieman ristiriitainen pyyntö, koska kyllähän kuljettajalle pitäisi aina maksaa kunnon palkka, eikä hän saisi olla tippien varassa.

  1. Hyvä tietää tuo kuskienkin tippaaminen, en ole siitä nimittäin tiennyt, kun en ole juuri opastetuilla retkillä ollut mukana!

 7. Nyt herätit matkakuumeen 🙂 Pohjois-Espanja kiinnostaa kovasti ja tuonne tekisi mieli, samoin Bilbaoon. Olen lähdössä Madridiin muutaman viikon päästä ja mielessä on käynyt selvitellä onko siellä tuollaisia kävelykierroksia. Todennäköisesti on. Jäi kiinnostamaan tuo tipin määrä, minkä verran suurinpiirtein pitäisi antaa?

  1. Mä taisin antaa vitosen, se kun sattui olemaan sopivasti taskussa, joka antoi vähemmän, joku enemmän. Meitä oli iso ryhmä ja opas sai varmasti ihan kivan palkkion kierroksesta 🙂

 8. Oon ollu yksin reissussa San Sebastianissa ja halusin kanssa lähteä opastetulle kierrokselle. Tosin sää oli niin sateinen että valitsin bussikierroksen.

 9. San Sebastian kuulostaa aika täydelliseltä lomakaupungilta: kaunis keskusta, mielenkiintoinen historia, upea hiekkaranta ja vielä funiculare (joista jostain syystä tykkään ihan hirveästi :D) ja vielä edullinen hintataso. Hmmm, saisikohan tuonne vielä Lontoosta lentoja tänä kesänä.. kiitos matkainspiraatiosta! 🙂

 10. Hyvä opas antaa tosissaan kyllä aina ison lisän kokemukselle. Liian vähän tulee niitä käytettyä matkoilla, vaikka aihetta olisi. Kyllähän sitä opaskirjankin kanssa nyt menee, mutta ne anekdootit jää usein uupumaan.

  Funicolarit on aina jotenkin vähän pelottavia vempaimia. Vaikka sanovat että se on niin pitkään toiminut konsepti niin ne jyrkät mäet ei kyllä mitenkään herätä luottamusta!

  Itse kaupunkin näyttää mitä mukavimmalta pieneltä lomakaupungilta, mistä löytyy hyvin palveluita. 🙂

  1. Uskon, että tykkäisitte San Sebastianista, ja kannattaa myös ajan salliessa vuokrata auto ja ajella ympäri Baskimaata. Nättiä on!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.