Barcelona, Tapahtumat

Teoriassa romanttinen, käytännössä ahdistava – Sant Jordi

Kaupunki täynnä hyväntuulisia, hymyileviä ihmisiä. Joka puolella ruusuja ja kirjoja. Ilmassa rakkautta. Lämmin kesäinen sää, sininen taivas. Kuulostaa aika täydelliseltä kaupunkijuhlalta, vai mitä?

Totuus on kuitenkin pikkuisen erilainen. Vaikka Sant Jordin vietto kuulostaa teoriassa ihanalta, käytännössä se ei ihan sellaista ole. Sant Jordina, kirjan ja ruusun päivänä ja samalla Katalonian suojeluspyhimyksen päivänä, miehet ostavat naisilleen ruusun ja naiset puolestaan miehelleen kirjan. Niinpä Barcelonan kadut, mm. Passeig de Gracia ja Rambla de Catalunya on 23. huhtikuuta reunustettu kojuilla, jotka myyvät sekä ruusuja että kirjoja, mutta myös muuta aiheeseen liittyvää.

Sant Jordi

Sant Jordi

Sant Jordi

 

Koska juhla on yksi Katalonian rakastetuimpia ja jopa monien paikallisten ystäviemme mielestä vuoden paras, tarkoittaa se sitä, että innokkaita osallistujia riittää. Tungos on oikeasti ihan hirveä, etenkin kun Sant Jordi sattuu viikonlopulle, kuten tänä vuonna. Liikkumaan ei mahdu, vaan on kuljettava hitaasti vaeltavan massan mukana. Suosituimpien kirjapöytien vierelle on ihan toivotonta päästä. Lastenvaunuissa huutaa hermostuneita tenavia ja isien verenpaine näyttää nousevan. Mukaan otetut koiraparat saavat potkuja ja tallomisia. Kaikki lähiseudun kahvilat ja ruokapaikat ovat täpösen täynnä. Ilmassa leijuu hiki ja pieru.

Sant Jordi

Sant Jordi

Sant Jordi

Sant Jordi

 

Silti Sant Jordi ja sen tapahtumat ovat kaikista epämukavuuksista huolimatta suosikkejani koko vuoden ajalta. Etenkin iltapäivällä, kun tungos hellittää ihmisten lähtiessä lounaalle, tapahtumasta pystyy oikeasti nauttimaankin. Kirjoja pääsee vihdoinkin selailemaan, ja niitä on myynnissä sekä uusia että käytettyjä. Tämmöinen lukutoukka kiittää! Liki 200 kirjailijaa jakaa päivän aikana nimmareita faneilleen, ja useat rakennukset, esimerkiksi upea modernismin helmi Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau ja Katalonian historian museo, avaavat ovensa ilmaiseksi. Vanhalla Damm-oluttehtaalla on ilmaiskonsertteja, samoin pieniä konsertteja on vähän siellä sun täällä.

Ja onhan se aina ihanaa saada ruusu, vaikka edes tradition vuoksi!

Sant Jordi

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.