Espanja, Eurooppa, Katalonia, Käydyt maat

Keskiaikaa ja elävä jouluseimi – Santa Pau

Melkeinpä kaikilta listoilta, joilla kerrotaan Katalonian kauneimmista kylistä, löytyy tämä keskiaikainen pikkukylä. Santa Pau on todella pieni ja todella hiljainen, ja ehkäpä siksi niin kovin tunnelmallinen.

Santa Pau

 

Maisemat Santa Paun ympärillä ovat hyvin tyypilliset tälle Garrotxan seudulle: vuoria vuorten perään, kivitaloja ja peltoja, joilla laiduntaa lehmiä tai lampaita. Läheltä löytyy useita sammuneiden tulivuorien kraatereita, isoimpina Santa Margarida ja El Croscat. Kerrassaan mainiota seutua retkeilyyn ja piknikeille, iso suositus!

Santa Pau

Santa Pau

 

Santa Paussa järjestetään vuosittain perinteinen elävä jouluseimi, ja se on meneillään juuri nyt, vielä tämän päivän. Kyläläiset pukeutuvat jouluseimen hahmoiksi kahden päivän ajan, ja kyllä harmittaa, kun emme ehdi sitä katsomaan. Viime viikonloppuna lavasteet olivat jo valmiina ja näimme mm. katalonialaisista jouluseimistä tutun kakkaavan hahmon, caganerin. Tämä caganer oli ihmiskokoinen patsas, siihen rooliin ei sentään ollut nakitettu ketään kyläläistä!

Caganer on tosiaan jokaisesta täkäläisestä jouluseimestä löytyvä onnea tuova hahmo, ja nykyään joulumarkkinoilta voi ostaa kakkaavia hahmoja missä tahansa muodossa. Veikkaanpa, että tänä vuonna myynnissä on esimerkiksi kakkaavia Trumpeja…

Santa Pau

 

Itse Santa Paun kylä on nopeasti kierretty. Keskiaikaiset kivirakennukset seisovat vieri vieressä muurien sisäpuolella ja niiden välissä kiemurtelee kapeat kadut ja löytyypä täältä pari aukiotakin. Pääaukio, Plaça Major olisi upea ilmestys, mutta aina, kun olemme täällä käyneet, aukio on ollut täynnä autonrotiskoja. Miksi ihmeessä? No, emme ole käyneet täällä koskaan turistisesonkina, ehkä ne kotterot siivotaan sitten pois. Plaça Majoria kiertää kauniit holvikäytävät ja aukiolla on muutama ravintola ja kauppa sekä myöhäisgoottilainen kirkko.

Me ostimme mukaamme kylän omia kuuluisia tarhapapusäilykkeitä (kylässä järjestetään vuosittain mm. ihan omat papujuhlat, Fira del Fesols, seuraavat 22.1.2017) ja mies nappasi mukaan myös muutaman pullon paikallista olutta. Kuulemma oli oikein hyvää kaljaa.

Santa Pau

Santa Pau

 

Muurien sisäpuolelta löytyy linna, Castell de Sant Pau sekä lukuisia suojeltuja ikivanhoja rakennuksia. Opastetauluja löytyy mukavasti, jos tekee mieli tietää kylän ja alueen historiasta enemmänkin.

Santa Pau

Santa Pau

 

Santa Pauhun pääsee helpoimmin omalla autolla. Barcelonasta matkaa on noin 120 kilometriä. Julkisilla tänne pääsee menemällä ensin Olotiin, joka on noin kymmenen kilometrin päässä ja jatkamalla sieltä bussilla. Tuon kymmenen kilometrin matkanhan myös kävelee helposti, etenkin kun matkalla voi pysähtyä vaikka hetkeksi reitin varrella olevaan pyökkimetsään, Fageda d’en Jordàan. Eivätkä maisemat matkan varrella ole yhtään hullummat!

Santa Pau

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.