Skotlanti, UK

Kaunis Skotlanti – Isle of Skye

Syksy kului jostain syystä niin kovaa vauhtia, että minulla on edelleen kesän viimeinen reissu, viikon loma Skotlannissa pistämättä pakettiin. Kerroin jo siitä, kuinka bongailimme delfiinejä Invernessissä ja kiersimme kahdessa linnassa (Eilean Donan Castle ja Blackness Castle), mutta päivän mittainen roadtrip kauniilla saarella on vielä jakamatta täällä blogin puolella. Isle of Skye oli juuri niin upea kuin mitä sen odotinkin olevan!

Majapaikkamme sijaitsi Dornien kylässä, edellä mainitun Eilean Donan Castlen vieressä, lähellä Isle of Skyetä ja sieltä oli näppärä lähteä aamulla ajelemaan kohti saarta. Saarelle pääsee pitkää siltaa pitkin, lauttoja ei tarvitse käyttää.

Päivässä ei oikein ehdi joka paikkaan. Tiet Isle of Skyellä ovat kapeat ja tämän tästä oli pakko pysähtyä tien varteen ottamaan kuvia. Emme halunneet istua koko päivää autossa, vaan jaloitella ja ottaa rennosti, ja niin meiltä jäi moni saaren kuuluisimmista luontonähtävyyksistä näkemättä. Se ei jäänyt oikeastaan harmittamaan: näimme siitä huolimatta hienoja maisemia ja kaikilla oli kivaa. Syyskuinen sää ehti päivän mittaan vaihtua monta kertaa ja senkin takia oli hyvä, etten ollut tehnyt listaa paikoista, jotka minun täytyy aivan ehdottomasti nähdä, suunnitelmat kun olisivat todennäköisesti menneet mönkään ja olisin pettynyt. Joustavuus on onnistuneen roadtripin salaisuus.

Isle of Skye

 

Pisimmän stopin pidimme Portreessa, saaren suurimmassa, silti kovin pikkuisessa kylässä. Ripsutteli vettä ja jouduimme pitämään ravintolassa sadetta pidempään kuin ajattelimme. The Central Cafe oli onneksi mukavan viihtyisä paikka ja skottiruokakin maistui – hyvä siellä oli sadetta pidellä. Kun sade lakkasi, kävimme katsomassa luonnonsataman värikkäitä, suloisia taloja. Kävimme muutamassa matkamuistomyymälässä, ostimme vähän evästä autoon mukaan ja siinäpä se, kylä oli nopeasti nähty. Portree olisi hyvä tukikohta saaren tutkimiseen, mutta itse kylässä ei loppujen lopuksi ole kovin paljon nähtävää. Söpö se kyllä on.

Isle of SkyeIsle of Skye

 

Toinen pidempi stoppi oli tarkoitus pitää Talisker-viskitislaamossa, Isle of Skyen vanhimmassa tislaamossa. Perheeseemme kuuluu asiaan hyvin perehtynyt viskiharrastaja, ja kun on mahdollisuus vierailla yhden maailman arvostetuimman mallasviskin alkulähteillä, ei ole puolta puhettakaan, etteikö sinne ajettaisi. Ajelimme Carbostin kylään, jossa tislaamo sijaitsee, mutta viski-intoilijamme ei ollut huomannut, että kierros olisi hyvä varata ja liput ostaa etukäteen netistä. Kiireisinä päivinä ei voi olla varma, että ilman etukäteen ostettua lippua pääsisi kierrokselle. Tislaamon edusta oli ihan täynnä ihmisiä, eikä ollut mitään toivoa, että mies olisi päässyt kierrokselle. No, hän tutki myymälää ja me tytöt viereistä rantaa mallasmäskin raikkaassa tuoksussa. Mukava jaloittelutauko tämäkin.

Isle of Skye

 

Päivä ei oikein riittänyt saaren kiertämiseen, etenkin kun sää oli mitä oli ja ovathan Isle of Skyen tiet kapeita ja hitaita ajella. Olisin halunnut nähdä esimerkiksi Old Man of Storr -kivimuodostelman ja Fairy Pools -vesiputoukset, mutta ne jäi nyt toiseen kertaan. Olisi ollut myös hienoa kävellä hiukan kauemmas tiestä ja antaa kameran kunnolla laulaa, mutta no, näin tällä kertaa. Hieno päiväretki meillä oli joka tapauksessa: vuoret, vuonot, mutkittelevat joet ja lampaita täynnä olevat niityt ikuistuivat mieleen – eiköhän tänne palata uudestaankin, sillä kertaa vaelluskengät jalassa ja vaikka vähän pidemmäksi aikaa!

Isle of SkyeIsle of Skye

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

21 thoughts on “Kaunis Skotlanti – Isle of Skye

 1. Oi, teillä oli ihana ilma! Me yövyttiin toukokuussa kolme yötä Loch Fadan rannalla, ja joka päivä satoi. Eli pakko päästä uudelleen ja toivoa yhtä hyvää säätä kuin Isle of Mullilla. Siellä paistoi aurinko kolmena päivänä!

  1. No ihanaksi en säätä ehkä sanoisi, mutta sanoisinko monipuolinen sää meillä kyllä oli :D. Satoi, paistoi, tihkutti, tuuli… Hetkittäin oli kirkasta ja silloin kaivoin kameran esiin 🙂

 2. Jes, pääsen vihdoin näihin maisemiin heinäkuussa, en malta odottaa!! Palaan ehkä vielä lähempänä kyselemään kokemuksistasi tarkemmin kun hahmottelen mihin kaikkialle ollaan menossa! Ai että näitä juttuja on ihana fiilistellä jo nyt!

  1. Heinäkuussa Skotlannissa on ihanaa! Nyt syyskuussa oli jo kylmä ja vettäkin sateli, mutta siihen osaa onneksi tuollaisessa kohteessa varautua.

 3. Olimme jo viime kesänä kaavailleet Isle of Skye -retkeä, mutta sitten olimme pakotettuja muuttamaan suunnitelmiamme sen osalta. Ensi kesänä on tarkoitus yrittää uudelleen ja ajattelimme kenties yrittää ihan vaellusmatkaa sille suunnalle. Tulisipa jo kesä … 🙂

  1. Minäkään en viskistä välitä, vaikka olenkin niitä maistellut silloin, kun tuo meidän perheen viskiharrastaja on ostanut jotain erityisen hyvää viskiä. Mä oon ikuinen siideripissis 😀

  1. Tuo meidän viskiharrastaja saisi ajan kulumaan Skotlannissa erittäin hyvin, ja kartoitimme kerran matkan varrelle jääneet tislaamot ja niitähän riitti 😀

 4. Fairy Pools oli kyllä näkemisen arvoinen, kuten kyllä koko saari. Ihana. Oltiin muistaakseni kaksi yötä vähän kosteassa b&b:ssä, koska brittiläiset talot. <3 Mutta omistaja oli tehnyt ihan käsinpiirretyn kartan, jonka avulla suunnistelimme pikkuteitä. Minulle melkeinpä olisivat riittäneet pelkät lampaat. Niin suloisia olivat nekin ihanassa maisemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.