Kalifornia, USA

Solvang – Tanska keskellä Kaliforniaa

Kahvi-ja pullatauko Tanskassa keskellä aurinkoista Kaliforniaa: sekin on mahdollista, tai ainakin melkein! Matkalla Santa Barbarasta legendaariselle Highway 1 -valtatielle reittimme varrelle sattui sopivasti pieni tanskalainen kaupunki Solvang, ja tottakai pysähdyimme sinne jaloittelemaan ja ihmettelemään tätä skandinaavista kuriositeettiä. Solvang on aivan todella soma pikkukaupunki ja hyvin erilainen kuin muu näkemämme Kalifornia – kannatti pysähtyä!

Solvang California

Noin 40 minuutin ajomatkan päässä Santa Barbarasta sijaitseva Solvang on tanskalaisten siirtolaisten vuonna 1911 perustama pikkukaupunki. Kolme tanskalaista kaverusta osti silloin täältä maata, jonka sitten myivät maapläntteinä maanmiehilleen. Pian tänne rakennettiin koulu, hotelli, kauppoja, pankkeja, kirkko – mitä nyt pikkukaupungissa tarvitaan. Suurin osa muuttajista oli maanviljelijöitä ja heille aurinkoinen, viljava seutu oli ihanteellinen työntekoon ja perheiden kasvattamiseen, ja kaupunki kasvoi ja vaurastui.

Kävelimme aamupäivän ajan kaupungin katuja ristiin rastiin ja ihastelimme sekä rakennuksia että yleistä tunnelmaa. Kaupungin rakennuskanta ja yleisilme ovat hämmentävän tanskalaiset: tuulimyllyjä ja ristikkotaloja. Tanskanlippuja on joka puolella. En ihan osaa sanoa, että tuntuiko todella siisti kaupunki ja rakennukset aidoilta vai samalla tavalla lavasteilta kuin Warner Bros. Studioilla, joilla olimme juuri käyneet, mutta kyllä täällä ihan oikeasti asuu ihmisiä, lähes viisi ja puoli tuhatta, ja rakennukset ovat aitoja ja alkuperäisiä, tosin vanhimmat, jotka alunperin rakennettiin paikalliseen kalifornialaiseen malliin, on kuulemma myöhemmin muutettu tanskalaistyylisiksi. Feikkiä tai ei, mukava oli käveleskellä, sillä kaupungissa oli kovin rauhallista, eikä edes yhtään niin kuuma kuin Los Angelesissa.

Solvang California

Kaupungin katujen varrella näkyy monia Tanskasta muistuttavia patsaita ja maamerkkejä. Pieni Merenneito istuu kivikasan päällä, satusetä Hans Christian Andersen on saanut oman patsaansa. Iso puukenkä oli keskellä jalkakäytävää, ehkä kenkäkaupan merkkinä.

Hans Christian Andersen
Pieni Merenneito
Puukenkä

Kaupungissa on paljon monenlaisia tanskalaisia herkkuja tarjoavia kahviloita ja ravintoloita. Me kahvittelimme Birkholm’s Bakery & Cafe:ssa ja maistelimme lehteviä viinereitä ja muita tanskalaisia leivoksia. Täällä oli gluteenitontakin tarjontaa. Monesta paikasta saa tanskalaisia aebleskiver -palleroita, mutta niitä olemme jo maistaneet ihan oikeassa Tanskassa.

Solvang California
Solvang California

Kävimme myös ruotsalaisessa karkkikaupassa ja muutamassa matkamuistomyymälässä, mutta emmepä me täältä tarvinneet mitään kotiin vietävää.

Solvangia ympäröi kauniit kumpuilevat maisemat. Santa Ynez Valley on täynnä viinitiloja, ja täällä on kuvattu esimerkiksi viinielokuva Sideways (jota en ole löytänyt reissun jälkeen Netflixistä tai muualta, haluaisin sen katsoa! Trailer löytyy Youtubesta. Tätä postausta kirjoittaessa katsoin Netflixistä Paddleton-elokuvan, joka myös sijoittuu osittain Solvangiin. Olisin voinut sen jättää katsomattakin, ei mennyt suosikkileffojen joukkoon). Vähän jäi kaihertamaan, kun emme teinien kärsimättömyyden takia päässeet tutustumaan yhteenkään viinitilaan koko Kalifornian reissun aikana, mutta kyllä ne paikalliset viinit, mitä supermarketeista löysimme, olivat aivan hyvää tavaraa. Santa Ynezin viinit jäivät testaamatta.

Swedish Polkagris
Solvang California
Solvang California
Solvang California

Solvang oli kiva stoppi ennen siirtymistä Highway 1:lle. Kaupunki oli erikoinen ja jopa eksoottinen täällä Kalifornian kuuman auringon alla, mutta kieltämättä vähän tuntui kuin olisi ollut elokuvalavasteissa, jossain Disneylandissa muiden turistien ympäröimänä. Samapa se, täällä oli mukavan satumaista Hans Christian Andersenin hengessä, nättiä ja pullat hyviä – mitä muuta voi perheellinen matkailija pyytää!

Solvang California
Solvang California
Solvang California
Solvang California
Solvang California

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.