Ruotsi

Historianörtin toivekohde – Tanumin kalliopiirrokset Ruotsin länsirannikolla

Vielä on Ruotsijuttuja jäljellä! UNESCO:n maailmaperintökohteiden bongaajana ja aikamoisena historianörttinä en voinut jättää tätä kohdetta väliin kesäisellä Ruotsin länsirannikon reissullamme. Punaiseksi maalatut, pronssiajalta peräisin olevat Tanumin kalliopiirrokset olivat juuri niin kiehtovat ja mielikuvituksen liikkeelle saavat kuin ajattelinkin!

Kävimme täällä samana päivänä, kun teimme retken fiktiivisistä murhista kuuluisaan Fjällbackaan. Paikat ovat lähellä toisiaan, välin ajaa vartissa peltojen läpi kiemurtelevaa tietä pitkin. Isot parkkipaikat ovat tien varressa, tänne oli helppo löytää.

Aloitimme kierroksemme alueen infokeskuksesta, Vitlycke museosta. Museon yhteydestä löytyy perusjutut eli kahvila, pieni matkamuistomyymälä ja vessat, ja myös pieni pronssiajan tyyliin rakennettu kylä. Sekä museo että pääsy kalliopiirroksille ovat ilmaiset. Kalliossa punaisia hohtavia kuvioita pääsee vapaasti, omaan tahtiin katselemaan ja ihmettelemään.

Tanumin kalliopiirroksetTanumin kalliopiirrokset

 

Sattumalta osuimme museon lähimmille kalliopiirroksille juuri, kun englanninkielinen opas oli aloittanut paikan esittelyn. Jos olet käymässä täällä päin, yritä ihmeessä päästä mukaan opastetulle kierrokselle! Oppaallamme oli valtavasti tarinoita ja mielenkiintoisia faktoja kuvien yksityiskohdista, ja ilman häntä olisimme todennäköisesti vain vilkaisseet kuvat ja jatkaneet matkaa. Nyt tutkimme pitkään piirrosten pieniä yksityiskohtia ja kuulimme tarinoita pronssi- ja myös rauta-ajan elämästä eli juuri siitä ajasta, jolloin nämä kuvat on tehty, eli noin 1700 – 500 eaa.

Kukaanhan ei voi täysin varmasti tietää, miksi nämä piirrokset – tai oikeastaan kaiverrukset, nämähän on huolellisesti kaiverrettu kovaan graniittiin ja maalattu punaisella värillä – on tehty ja mikä niiden tarkoitus on ollut. Se kuitenkin tiedetään, että vaikka ne nyt ovat sisämaassa, metsien ympäröiminä, niiden tekoaikaan tämä seutu oli merenrantaa ja kaiverrukset on tehty rantakallioille. Jääkausi kohotti maata niin paljon, että nykyään täältä on merelle melko pitkä matka ja ympärillä huojuu korkeat puut. Kuvista löytyy ihmishahmoja, sekä miehiä että naisia, paljon veneitä, aseita, eläimiäkin.

Tanumin kalliopiirroksetTanumin kalliopiirroksetTanumin kalliopiirroksetTanumin kalliopiirroksetTanumin kalliopiirrokset

 

Tanumin kalliopiirrokset eivät rajoitu vain yhdelle kallioseinämälle, vaan niitä löytyy useammasta kohdasta. Museon ympäristöstäkin, tältä UNESCO:n maailmanperinnöksi nimeämältä 45 neliökilometrin kokoiselta alueelta, niitä löytyy 600. Ilmeisesti Bohuslänissä on peräti 1500 kohtaa, josta löytyy piirroksia (ja kuka tietää, että kuinka paljon niitä olisi lisää sammalpeitteiden alla!). Me ajelimme vielä Litslebyn ja Aspebergetin kallionpiirroksille. Litslebystä löytyy esimerkiksi yli kaksimetrinen miehen hahmo, ehkä Odin-jumalan kuva, ja minusta tuntuu, että olen sen nähnyt jossain koulukirjassani kauan sitten…

Tanumin kalliopiirroksetTanumin kalliopiirrokset

 

Tanumin kalliopiirrokset löytyvät siis Ruotsin länsirannikolta, alle puolen tunnin ajomatkan päästä Fjällbackasta. Kun laittaa karttaohjelmaan osoitteeksi Vitlycke Museum (Vitlycke 2, Tanumshede), niin löytää kyllä perille. Museon aukioloajat ja kaiken muun infon löytää sen omilta nettisivuilta www.vitlyckemuseum.se.

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

4 thoughts on “Historianörtin toivekohde – Tanumin kalliopiirrokset Ruotsin länsirannikolla

  1. Aika jänniä! Jos minulle olisi vain näytetty kuvia, en olisi arvannut sijoittaa Ruotsiin. Niin paljon kuin yleensä Unesco-kohteista tykkään, myönnän, että näitä en ehkä olisi lähtenyt katsomaan. Aika pieniä verrattuna vaikka temppeleihin, joita kiertelen ihan villinä. 🙂

    1. Tuskin mekään olisimme esim. Göteborgista asti tänne tulleet, mutta nyt kun ne sattui olemaan lähellä, niin kävimme katsomassa. Ja hienot olivat, kannatti käydä 🙂

  2. Wau, mitkä piirrokset! Upeaa, että tuollaisetkin löytyy ihan naapurista, eikä ole koko paikasta koskaan aiemmin kuullutkaan (vaikka oon tosiaan itsekin Ruotsissa asustellut aikoinaan):) Taas kerran hyvä esimerkki siitä, miten tuttua tutumpi maa on täynnä yllätyksiä ja nähtävää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.