Espanja, Katalonia

Tarragona – Junalla sinne ja takaisin

No nyt tulee vaihteeksi ihan tuoreita kuvia ja tunnelmia! Eilisen lauantain retkikohteena meillä oli todella pitkän tauon jälkeen Tarragona, kaupunki, jonne on Barcelonasta tosi helppo tehdä päiväretki, mutta jonne menoa olemme syystä ja toisesta lykänneet vuosia.

Barcelonasta kulkee junia Tarragonaan hyvinkin tiheästi. Me nousimme junaan Estació de Françan juna-asemalta kello 09:43. Junia menee lauantaiaamuisin noin puolen tunnin välein eli aikaisemminkin olisi päässyt, mutta eipä meillä ollut mihinkään kiire. Edestakainen junamatka maksaa 16.10 euroa ja matka kestää noin puolitoista tuntia riippuen junatyypistä ja siitä kuinka monella asemalla se pysähtyy.

Tarragona

Tarragonassa meitä odotti yllättäen hyvin tuulinen ja jopa kolea sää. Tälle päivälle, sunnuntaille, Tarragonaan on luvattu ihan järkyttävän tuulista päivää ja yli 100km/h tuulennopeutta, kun Cecilia-myrsky saapuu kaupunkiin. Eilinen taisi olla jo alkusoittoa sille.

Ihan ensimmäiseksi kävelimme lyhyen matkan juna-asemalta Rambla Nova -kadun merenpuoleiseen päähän katselemaan merimaisemia Balcó del Mediterrani -näköalapaikalle (ja sivelimme sen kaidetta, koska se tuo kuulemma onnea ja sitähän tarvitaan aina) ja miettimään, että mitä reittiä kävelemällä saisimme kaupungista eniten irti. Päätimme mennä turisti-infoon hakemaan kartan ja vinkkejä, mutta sitä ennen tilanne vaati lämmintä kahvia. Menimme siis ensimmäiseen kivan näköiseen kahvilaan cappuccino-kuppien ääreen lämmittelemään.

Tarragona

Pieni turisti-infokoppi löytyi pian Rambla Novan varrelta, jonka varrelta löytyi myös syysmarkkinat, Fira de la Tardor. Myynnissä oli lähinnä koruja ja koriste-esineitä, muutama juusto- ja makkaratiski oli myös. Hyvin tavanomaiset täkäläiset markkinat siis, emmekä niihin paljon aikaa käyttäneet.

Tarragona

Turisti-infon avulias työntekijä antoi meille kaupungin kartan ja merkitsi siihen tärkeimmät nähtävyydet ja päivän kävelyreittimme olikin pikaisesti suunniteltu.

Seuraava stoppi meillä oli Tarragonan kauniilla modernista-tyylisellä kauppahallilla. Mercat Central oli jo koristeltu joulua varten ja pihallakin törötti iso joulukuusi. Kauppahallissa olisi ollut monenlaista paikallista herkkua ostettavaksi, mutta meillä oli edessä pitkä päivä, emmekä halunneet mitään ylimääräistä mukana kannettavaksi.

Tarragona
Tarragona

Kivikasojen ja raunioiden ystävänä sekä UNESCO:n maailmanperintökohteiden bongaajana halusin päivän aikaan kiertää kaikki kaupungin maailmanperintökohteet. Rooman vallan aikaan, Tarragona, joka silloin tunnettiin nimellä Tarraco, oli Välimeren tärkeimpiä kaupunkeja ja kauppasatamia. Kaupunkiin rakennettiin iso areena, amfiteatteri, monenlaisia hallintorakennuksia ja paljon muuta, ja tänä päivänä tämä arvokas arkeologinen perintö kokonaisuudessaan löytyy tosiaan UNESCO:n maailmanperintölistalta.

Koska halusimme (tai ehkä enemmän minä halusin) nähdä kaikki kohteet, ostimme yhteislipun, jolla pääsee sisään neljään eri kohteeseen. Lippu maksaa hyvin maltilliset 7,40 euroa ja se olikin kyllä hintansa väärti. Lipun saa ostaa minkä tahansa kohteen portilta ja siihen kerätään leimoja muilta porteilta.

Tarragona
Tarragona

Meidän ensimmäinen kohteemme ja lippujenostopaikkamme oli kauppahallin läheltä löytyvä Fòrum Local, Rooman ajan kaupungin poliittinen ja kaupallinen keskuspaikka. Täällä on näistä kohteista ehkä vähiten tutkittavaa, sillä Fòrum Localista on säilynyt aika vähän, mutta muutamien isompien säilyneiden rakenteiden ja opastaulujen avulla oli mukava kuvitella, minkälainen ja kokoinen rakennelma paikalla on joskus seissyt. Alempana olevasta kuvasta näkee, kuinka valtavan kova tuuli lauantaina oli: kyllä sai pitää huivistaan kiinni!

Tarragona
Tarragona

Seuraavaksi tallustelimme Tarracon kaupunkia kiertäneille vanhoille muureille, Muralles, joiden päällä kulkee ”arkeologinen kävelyreitti”, Passeig Arqueològic, joilla kuljetaan 200-luvulla rakennettujen ja 1700-luvulla rakennettujen uloimpien linnoitusmuurien välissä. Ennen muureille nousua kävimme katsomassa pienoismallista (Maqueta de Tàrraco), miltä Tarragona näytti roomalaisten ajalla (tätä pääsee tutkimaan ilmaiseksi, ja samalla sai hieman lämmitellä sisätiloissa).

Tarragona

Muureilta näkee kivasti kaupunkia ympäröiviä maisemia sisämaahan päin ja täällä on myös muutamia patsaita mm. Cesarista ja Romuluksesta ja Remuksesta, Rooman ajan raunioilla kun olimme. Useita tykkejäkin oli tutkittavaksi. Muureja peitti paikoitellen kauniit syksyn värit.

Tarragona
Tarragona
Tarragona
Tarragona

Muurilta laskeuduttuamme kävelimme kaupungin vanhan osan, Part Alta, läpi Tarragonan katedraalille, joka on Katalonian suurin. Komea katedraali rakennettiin 1100-1300 -luvuilla kukkulan päälle ja se on näkyvä osa kaupungin profiilissa. Katedraalin sisälle emme menneet, mutta vanhaakaupunkia ja sen kapeita katuja ja vanhoja rakennuksia tutkimme innolla. Yllättävän vähän oli ihmisiä liikkeellä, vaikka olikin lauantai ja tuulta lukuunottamatta kaunis päivä. Turistit ovat kaikonneet, vain muutaman englantia puhuvan opiskelijaryhmän näimme, olisivatko lie tulleet Barcelonasta päiväretkelle hekin.

Tarragona
Tarragona
Tarragona
Tarragona
Tarragona

Nälkä alkoi jo vaivata ja onneksi ihan katedraalin vierestä löytyi hyvä meksikolainen ravintola, Frida. Iso suositus: erittäin ystävällinen palvelu, siisti ja värikäs paikka ja oikein hyvä ruoka, joka oli vielä lähes kokonaan gluteeniton, sillä listalla oli vain kaksi annosta, jota en voinut syödä. Paikka täyttyi hyvin nopeasti eli varaus kannattanee tehdä etukäteen. Meillä ei ollut varausta, mutta koska olimme heti avaamisaikaan ovenkahvassa kiinni, mahduimme hyvin sisään. Hyvä lounas, pitkästä aikaa meksikolaista ruokaa!

Tarragona
Tarragona

Lounaan jälkeen matka jatkui seuraavalle kivikasalle. Pretori Romà on torni, josta on mahtavat maisemat yli Tarragonan ja pitkälle Välimerelle, ja olettaisin, että tällä tornilla on ollut merkittävä osa kaupungin turvallisuuden takaamisessa. Ehdottomasti kannattaa nousta ylös katselemaan maisemia! Tunneleita pitkin roomalaisten ratsukentälle, Circ Romà, jossa jopa 30 000 ihmistä kannusti kilpailevia ratsuja.

Tarragona
Tarragona
Tarragona
Tarragona
Tarragona

Ja vielä oli jäljellä päivän viimeinen kohde, Amfiteatre Romà, jonka yläosiin on ilmainen pääsy. Rannalla sijaitseva amfiteatteri on Tarragonan Rooman ajan kohteista vaikuttavin. Täällä gladiaattorit ovat taistelleet jopa 14 000 verenhimoisen katsojan edessä. Historian kerroksellisuus näkyy myös täällä selvästi, sillä areenan keskelle on rakennettu mm. romaaninen Santa Maria del Miraclen kirkko 1100-luvulla, joka sekin on nyttemmin raunioina. Olisikohan rakennusmateriaalia kirkkoon otettu amfiteatterin raunioista, todennäköisesti.

Tarragona
Tarragona

Amfiteatterilta oli enää lyhyt matka takaisin juna-asemalle. Nousimme junaan, joka lähti takaisin Barcelonaan kello 16:58 ja joka oli aivan tupaten täynnä. Oletettavasti emme olleet ainoita, jotka matkustivat Barcelonasta Tarragonaan päivävisiitille ja nyt olivat palaamassa kotiin, tai sitten ihmisiä kutsui Barcelonan yö.

Päivässä ehtii aivan kivasti tutustumaan kaupunkiin. Kun täällä viimeksi kävimme, tytöt olivat vielä pieniä, enkä muista, että olisimme tehneet muuta kuin käyneet amfiteatterilla, rannalla ja keinuneet leikkipuistoissa. Nyt tytöillä oli omat ohjelmansa kavereidensa kanssa Barcelonassa ja me aikuiset pystyimme imemään itseemme vähän enemmän Tarragonan kulttuuria ja historiaa. Hyvä päiväretki: helppo järjestää, edullinen ja mukavan erilainen kohde kuin Barcelona!

Toinen kiinnostava kohde kiviröykkiöiden ja historian ystävälle on Costa Bravalta löytyvä Empúries, jossa on sekä roomalaiset että kreikkalaiset rauniot samassa paketissa. Iso suositus, postaukseni paikasta löytyy tästä linkistä.

Tarragona

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

2 thoughts on “Tarragona – Junalla sinne ja takaisin

  1. Kiva nähdä kuviasi tutusta paikasta. Olimme Tarragonassa toissa vuoden keväällä pari viikkoa ja yllätyin, että emme ihan joka paikassa olleetkaan käyneet sisällä asti. Sen sijaan kyllä retkeilimme ympäristössä, rannoilla ja erityisesti vuorten suunnassa. Lomamme oli kodinvaihto ja vaihtokumppanimme oli tehnyt meille erinomaiset vinkit patikointiin karttoineen, joten käytimme tosi paljon aikaa niihin. Ja oli pääsiäisviikko, jolloin noita pieniä kujia kulki iltaisin pääsiäiskulkueita. Tarragonan omaleimaisuus roomalaiskaupunkina näkyi niissä siten, että kaikissa oli mukana roomalaisia sotilaita. Kuten sanoit, Tarragona on kiva ja helppo retkikohde juuri esim. Barcelonasta.

    1. Muistatko mihin teitte päiväretkiä? Meitä kiinnostaisi tutkia enemmänkin tuota Tarragonan seutua, nyt kun tulee helposti lähdettyä aina Costa Bravan tai Pyreneiden suuntaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.