Talviloma vuosimallia 2020 on nyt takana! Tänä vuonna koko perhe hajaantui eri puolille Eurooppaa: Isosisko lähti koulun kanssa tutustumaan historiallisiin paikkoihin ja tapahtumiin Berliinissä, Krakovassa ja Auschwitzissa, mies hurautti Val d’Aranin laaksoon täällä Kataloniassa ja siellä hän kävi hiihtelemässä ja katsomassa muutamaa potentiaalista lomamökkivaihtoehtoa (emme kuitenkaan osta mökkiä tästä laaksosta, liian pitkä ajomatka) ja minä ja Pikkusisko suuntasimme Irlannin Dubliniin, kaupunkiin ja maahan, jossa emme olleet kumpikaan ikinä käyneet. Ja meillä oli tosi kiva, joskin kylmä talviloma Dublinissa!
Näin aikuisen silmin iso osa Dublinin paikalliskulttuuria jäi kokematta, kun en maistellut oluita ja viskejä enkä kokenut pubitunnelmaa, alaikäisen kanssa kun reissussa olin. Teimme päiväohjelman täysin sen mukaan, mikä teinityttöä kiinnosti, ja yllättäen ja onneksi kaikki kohteet olivat sellaisia paikkoja, joista minäkin tykkäsin. Emme juurikaan kierrelleet kauppoja, sillä nykynuoriso tuntuu olevan sellaista, että vain vintage- ja kirppisvaatteet kelpaa. Kävimme parissa second hand -kaupassa ja tarjonta oli aika mainio – yhden paidan löysin itsellenikin. Varsinaisissa vaatekaupoissa kävimme ainoastaan TK Maxxissa, josta tykkäsimme Lontoossa kovasti, mutta joka täällä ei nyt oikein iskenyt.
Emme käyneet myöskään sen kummemmin ravintoloissa. Ostimme lähinnä wrappeja ja valmissalaatteja hotellihuoneeseen ja aamuisin söimme tuhdin aamupalan hotellilla. Välillä lämmittelimme kahviloissa. Sen verran olin kuitenkin tyranni, että kävimme Beshoff’s -ravintolassa O’Connell Streetillä, sillä sieltä saa gluteenitonta fish & chipsiä. Taisi olla elämäni ensimmäinen fish & chips! Kasvissyöjätytär mutusti ihan tyytyväisinä pelkkiä ranskiksia.
Ja ne parhaat paikat, joissa kävimme. Teimme aika paljon ennakkokartoitusta paikoista, joissa haluaisimme käydä, mutta emme varanneet mitään etukäteen, paitsi opastetun kävelykierroksen. Dublinin keskusta on helposti käveltävissä ja teimme suunnitelmiamme säätä ja sen vaihtelua seuraillen. Ehdimme kahden kokonaisen ja kahden puolikkaan päivän aikana nähdä aika kivasti kaiken sen, mitä halusimme, ja jos meillä olisi ollut vielä yksi päivä lisää, olisimme joutaneet jo päiväretkelle kaupungin ulkopuolelle. Se jäi nyt odottamaan sitä kertaa, kun palaamme Irlantiin!
Legendoja ja kansantaruja – Ilmainen kävelykierros Dublinissa
Olin tosiaan varannut meille ilmaisen kävelykierroksen Fables & Folklore, ja suosittelen, se oli hauska ja kiinnostava. Olimme ennen kierrosta ehtineet jo pari päivää kävellä pitkin Dublinin katuja ja niinpä tällainen vähän erilainen kierros kiinnosti enemmän kuin pelkkään historiaan ja nähtävyyksiin keskittyvä kierros, joita toki tälläkin kierroksella sivuttiin. Tarinat keijuista ja entisajan uskomuksista ja legendat sankaritarinoista herättivät ihan eri tavalla eloon Irlannin historiaa ja kulttuuria ja niin, tykkäsimme kierroksesta, vaikka kylmä olikin.
Tekemämme Freetour.comin järjestämä kierros löytyy täältä, ja se on nimensä mukaisesti ilmainen, mutta vain pöljä on antamatta tippiä oppaalle.
St. Michan’s Church, jossa on muumioita
Tämä oli jännä! Meitä ei varsinaisesti kiinnostanut vierailla tällä reissulla missään kirkoissa, mutta kun kuulimme, että St. Michan’s kirkon alla on entisaikojen dublinilaisten muumioituneita ruumiita, meidän oli tietysti käytävä täälläkin.
Kirkon alle on aikoinaan haudattu varakkaita kaupunkilaisia ja ilmeisesti koska ilma kirkon alla on erityisen kuivaa ja kirkko on aikoinaan rakennettu suolle, josta nousee jotain kaasuja, ruumiit ovat vuosien mittaan muumioituneet. Arkut eivät ole samaan tapaan kestäneet ja niinpä puuarkut ovat hajonneet ja paljastaneet muumiot, joita nyt voi tosiaan käydä katsomassa. Täällä on mm. 800 vuotta sitten kuolleen ristiretkeilijän muumio, ja oppaalla oli paljon tarinoita – karmiviakin – kirkon alla lepäävistä ihmisistä.
Erinomainen paikka vierailla nuorison kanssa, pienille lapsille kierros tuntui olevan vähän liian jänskä!
Trinity College ja sen kirjasto
Dublinin suunnitelmia tehdessämme meille kerrottiin, että Trinity Collegen kirjasto tuo mieleen Harry Potterin maailman, joten tottakai meidän piti käydä sekin katsomassa, vaikka suurin Harry Potter -huuma onkin jo laantunut. Ja kirjasto oli upea!
Sisäänpääsylippu ostetaan varsinaisesti Book of Kells -kirjan katsomista varten, mutta kirja ei ollut nyt paikalla, eikä se meitä niin kiinnostanutkaan. Halusimme nähdä vain hienon kirjaston! Olisi ollut mielenkiintoista tehdä myös tutustumiskierros Trinity Collegessa, mutta näin talvisaikaan kierroksia järjestetään rajoitetusti.
Irlannin kulttuurissa on kirjallisuudella iso merkitys. James Joyceen törmää joka puolella, samoin nimiin Bram Stoker (jonka tuotoksiin kuuluu mm. Dracula), Oscar Wilde (Dorian Grayn muotokuva), Jonathan Swift (Gulliverin retket), Samuel Beckett (Huomenna hän tulee) – Dublin on hyvä kohde kaltaisilleni lukutoukille!
Luonnontieteellinen museo (National Museum’s of Ireland – Natural History)
Luonnontieteellinen museo on ilmainen, ja eläinrakas tyttö halusi nähdä eläimiä, joten täälläkin kävimme. Kahden kerroksen näyttelyt eivät ole valtavat suuria, mutta etenkin Irlannin eläimistöstä kertova näyttely kiinnosti. Mukava stoppi tämäkin.
Kaksi puistoa Dublinissa: St Stephen’s Green ja Blessington Street Basin
Vaikka helmikuinen Dublin olikin hyvin tuulinen, kylmä ja kostea, sattui parin päivän sisälle osumaan myös aurinkoisia hetkiä. Käveleskelimme parissa puistossa, jotka ovat kesäisin varmasti ihania paikkoja viettää aikaa. Nyt talvellakin niissä oli mukava katsella joutsenia ja kyllä maa jo jaksoi pukata kukkaakin.
The Little Museum of Dublin
Tämä pieni museo Dublinissa oli ehkä vähän ylimääräinen kohde, ja menimme tänne lähinnä siksi, että meitä paleli ja sillä oli ihan hyviä arvosteluja netissä. Näyttelyt koostuvat pääasiassa kuvista ja julisteista ja oppaan kertomuksista, mutta kierros ja opas olivat kuitenkin varsin viihdyttäviä, eli ei mennyt hukkaan sisäänpääsyrahat.
Kyllä se tämän reissun jälkeen on niin, että Irlantiin on päästävä toistekin, etenkin katselemaan maisemia ja luontoa. Ihmiset olivat mukavia ja tunnelma kiva – jos tykkäsimme Dublinista, tykkäämme varmaankin koko maasta!
Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).