Norja

Tekemistä sadepäivälle – Tromssan museot

Ei varmaankaan tule yllätyksenä, että Pohjois-Norjassa satelee usein. Sää vaihtuu nopeasti ja retki- ja ulkoilusuunnitelmiin joutuu tekemään monesti muutoksia lyhyelläkin varoituksella. Vaellukset ja hiihtelyt vuorilla ei siis välttämättä onnistu suunnitellusti, mutta onneksi Tromssassa on monta mielenkiintoista museota, joissa voi viettää sadepäivää ja samalla tutustua pohjoisen luontoon, kulttuuriin, historiaan ja taiteeseen.

Me ehdimme kiertää sadetta pakoillessamme lähes kaikki Tromssan museot, eikä se tullut edes kalliiksi. Kolmeen museoon (Tromsø Museum, Polar Museum ja MS Polstjerna, www.uit.no/tmu) voi ostaa yhteislipun hintaan 80 NOK. Lippu on voimassa useamman päivän eli kaikkea ei tarvitse kahlata yhdessä päivässä. Pohjois-Norjan taidemuseo Nordnorsk Kunstmuseum sekä valokuvamuseo Perspektivet Museum ovat ilmaiset. Käymättä jäi tällä kertaa Polaria, maailman pohjoisin akvaario sekä Pohjois-Norjan tiedekeskus.

Tromssan museot

 

1 Tromsø Museum

Hiukan kaupungin keskustan ulkopuolella sijaitseva, saaren kattavin ja suurin museo kertoo alueen luonnosta ja kulttuurista. Täällä kerrotaan, miten revontulet syntyvät, millainen on saamelaiskulttuuri, mitä eläimiä alueella elää… Monta mielenkiintoista osastoa.

Pihapiirissä on perinteinen saamelaiskota, jossa voi jutella asiantuntevan oppaan kanssa ja hörpätä vaikka nokipannukahvit. Kahvit voi myös nauttia sisätiloissa museon kahvilassa.

Tromssan museot

 

2 Perspektivet Museum

www.perspektivet.no

Tässä valokuvamuseossa on vaihtuvia näyttelyitä, ja meidän reissumme aikaan siellä pääsi tutustumaan mm. vanhoihin valokuviin Tromssasta. Myös täällä on pieni kahvila.

Tromssan museot

 

3 Nordnorsk Kunstmuseum

www.nnkm.no

Kauniissa rakennuksessa sijaitsevassa Pohjois-Norjan taidemuseossa on sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä, ja siellä on sekä modernia että vanhempaa taidetta.

Tromssan museot

 

4 Polar Museum

Polar museossa tutustutaan naparetkeilyyn ja herrojen nimeltä Nansen ja Amundsen saavutuksiin sekä hylkeen, jääkarhujen ja valaiden metsästykseen. Eläinten ystäville museo voi olla vähän ahdistava, sillä täällä on paljon täytettyjä hylkeitä ja muita eläimiä ja metsästystä esitellään hyvin tarkasti. Esillä on onneksi myös paljon muuta nähtävää mm. karttoja ja merenkäyntiin kuuluvaa esineistöä.

Tromssan museot

 

5 MS Polstjerna

Yksi Norjan parhaiten säilyneitä hylkeenpyyntialuksia, jota on käytetty myös naparetkeilyyn ja kalastukseen. Laivan kyydissä on tuotu Tromssaan liki 100 000 hylkeennahkaa, valtava määrä… Polaria – akvaarion vierellä sijaitsevaa lasikatoksella suojattua laivaa saa tutkia vapaasti sisältä ja ulkoa.

Laivan alla on Snowhow -näyttely, jossa kerrotaan mitä selviytymistaitoja naparetkeilijät oppivat pohjoisen alkuperäisasukkailta.

Tromssan museot

 

6 Polaria

www.polaria.no

Mielenkiintoisen näköinen, kasaantuneita jäälauttoja muistuttava Polaria on maailman pohjoisin akvaario. Akvaariossa asuu mm. hylkeitä, joiden ruokkimista voi katsoa joka päivä klo 12.30 ja 15.00 (kesäisin) tai 15.30 (talvisin).

 

7 Nordnorsk Vitensenter

www.nordnorsk.vitensenter.no

Hieman Tromssan keskustan ulkopuolella sijaitsevassa Pohjois-Norjan tiedekeskuksessa on mm. planetaario, jossa voi nähdä revontulet.

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.