Baskimaa, Espanja

Älä unohda näitä Baskimaalla – Urdaibai

Baskimaa on käsittämättömän kaunista seutua. Toki kaupungit kuten Bilbao ja San Sebastian ovat nekin jo niin hienoja kohteita, että niiden vuoksi kannattaa Baskimaalle matkustaa, mutta paljon jää näkemättä, ellei ota autoa alle ja lähde tutkimaan rehevää luontoa ja somia kyliä. Yksi erityisen kaunis alue on Urdaibai, Unescon biosfäärialue, muuttolintujen tärkeä pysähtymispaikka ja kauniiden kalastajakylien tyyssija. Tässä muutama kohde, joiden ohi ei kannata ajaa!

 

Mundakan lahti

Urdaibain tärkein elementti on varmasti Mundakan kalastajakylän edustalla oleva leveä Oka-joen suu eli estuaari, jossa näkee selvästi vuoroveden vaihtelun ja meren voiman. Suolaisen ja makean veden vaihtelu vaikuttaa alueen kasvillisuuteen ja ekosysteemiin, ja syntyneissä kosteikoissa viihtyy monet lintulajit.

Mundaka on lukemani perusteella yksi maailman parhaista surffipaikoista, ja surffareita täällä näkeekin paljon, samoin kuin veneilijöitä, kalastajia ja ihan vaan rantaelämästä nauttivia perheitä.

Urdaibai

Urdaibai

 

Tässä vielä pieni video alueesta. Nousuveden aikaan kaikki hiekka jää veden alle.

 

San Juan Gaztelugatxe

Pieni ja ainutlaatuinen saareke Biskajanlahdella. Tänne pääsee kapeaa polkua pitkin, ja ylhäällä noin 240 portaan päässä on pieni kappeli kalliotörmän päällä. Hurjan kaunis ja kuvauksellinen paikka, ja mukavan mittainen kävely parkkipaikalta. Parkkipaikkojen luona on ravintola Eneperi, jossa voi haukata pientä välipalaa ennen polulle lähtöä, ja sen edessä nurmikenttää loikoilua varten.

Urdaibai

 

Urdaibai Bird Center

Lintujen kansainvälinen lentokenttä, kuten tämä lintukeskus itseään kutsuu. Valtaosa Euroopan muuttolinnuista kulkee Urdaibain kautta Afrikkaan, ja täällä voi tutustua lintuihin sekä museossa ja näyttelyssä että tarkkailemalla niitä kiikareilla viereisellä kosteikolla. Keväisin ja syksyisin täällä käy kova kuhina.

Nettisivu: Urdaibai Bird Center

Urdaibai

Urdaibai

Urdaibai

 

Gernika-Lumo

Guernica lienee nimenä tuttu Picasson maalauksesta. Kaupunki tuhoutui vuonna 1937, kun saksalaiset pommittivat sen Francon luvalla tuusannuuskaksi. Vanhaa rakennuskantaa ei siis kaupungissa ole jäljellä, eikä kaupunki nouse alueen viehättävimpien kohteiden joukkoon, mutta täältä löytyy hyvää ruokaa, kauppoja sekä baskien vapauden symboli, Gernikako Arbola –tammi.

Urdaibai

Urdaibai

Ogoño ja Laga

Merimaisemia voi nousta ihailemaan pienelle kallioiselle kukkulalle Ogoñolle ja täältä näkee hienosti paitsi merelle, myös viereisille Lagan hiekkadyyneille, joilla on kauniilla säällä ihmisiä paistattelemassa päivää. Laga taitaakin olla alueen paras paikka rantapäivän viettoon, täällä on pari baaria ja paljon hiekkaa.

Urdaibai

 

Elantxobe ja muut kauniit kylät

Pienet kalastajakylät jyrkkien kallioiden kätköissä ovat tunnelmallisia. Esimerkiksi pieni Elantxobe on säilyttänyt aitoutensa, eikä turistihulinaa täällä juuri näe, vaan ainoastaan muutaman pienen kuppilan ja ravintolan. Elantxobessa kannattaa jäädä katsomaan paikallisbussin pyörähtämistä kylässä. Kirjaimellisesti pyörähtämistä, linja-autolle kun on rakennettu pieni pyörivä alusta, koska jyrkkään rinteeseen rakennetussa kylässä ei ole tilaa kääntää pitkää bussia.

Muita kauniita pikkukaupunkeja ja kyliä alueella ovat mm. Bermeo ja Mundaka.

Urdaibai

 

Urdaibai on mukavasti Bilbaon (40 km)  ja San Sebastianin (reilut 100 km) välissä ja kummastakin voi tehdä tänne päiväretkiä. Luonto on todella rehevää ja rantakalliot jyrkkiä, ja välillä tuntuu, kun olisi hyvin kaukana siitä Espanjasta, jollaiseksi maa yleensä mielletään. Sateita piisaa, mutta sehän vain tarkoittaa, että luonto jaksaa kasvaa. Baskimaalle iso sydän!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

3 thoughts on “Älä unohda näitä Baskimaalla – Urdaibai

  1. Uuh, Baskimaakuume sen kun kasvaa. San Sebastian ollut listalla jo parikymmentä vuotta, enkä vieläkään ole sinne asti eestynyt. On se kumma. Ehkä hyvää kannattaa odottaa. Nuo pikkukylät näyttävät myös houkuttelevilta, ja Urdaibai ja lintujakin vielä!

    1. Vaikka haluaisinkin aina sanoa, että Katalonia on Espanjan kauneinta ja monipuolisinta aluetta, niin toisinaan en ole ihan varma :D. Baskimaa on todella kaunis!

    2. Baskimaakuume ei ole ohimenevää tyyppiä. San Sebastianin busseissa ihmiset tervehtivät, kaupungin siisteys suorastaan hätkähdyttää. Lisää Baskimaan ihmeitä löytyy jatkuvasti, viime kevään linturetkellä Elciegon pienestä viinikylästä löytyi Frank Gehryn suunnittelema hotelli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.