Katalonia, Retkeily

Veden alle jäänyt kylä – Sant Romà de Sau, Pantà de Sau

Hei onko kukaan muu katsonut – ja ehkäpä siitä jopa tykännyt – sitä älyttömän jännää ja kummallista ranskalaista sarjaa, jossa kuolleet palaavat henkiin? Les Revenants, suomeksi Kuolleista palanneet, kertoo pienestä vuoristokylästä padon lähellä. Jostain syystä padon, joka on aikoinaan rikkoutunut ja peittänyt alleen kokonaisen vanhan kylän asukkaineen, pinta alkaa laskea, kylä alkaa paljastua ja samaan aikaan kylään alkaa ilmestyä henkilöitä, jotka ovat todistettavasti kuolleet jo aikoja sitten… Jos et ole sarjaa katsonut niin suosittelen, siitä on tullut kaksi tuotantokautta ja se on juuri sopivasti vinksahtanut kummitustarina!

Pantà de Sau, Catalunya

 

Sarja tuli elävästi (eh…) mieleeni, kun kävimme viikonloppuna retkellä Pantà de Sau -padolla, joka todellakin on peittänyt alleen kokonaisen kylän. Pienestä Sant Romà de Saun kylästä näkyy enää vanha romaanista tyyliä edustava kirkontorni keskellä vettä, kaikki muut kylän rakennukset jäävät näin korkean veden aikaan pinnan alle. Matalan veden aikaan kirkolle pystyy kävelemään ja talojen rauniot paljastuvat, mutta minusta täällä melkeinpä kannattaa käydä silloin, kun vesi on korkealla. Kirkontorni keskellä järveä on melko erikoinen näky!

Pantà de Sau, Catalunya

 

Pantà de Sau -pato rakennettiin vuonna 1962 ja iät ajat tällä paikalla olleen kylän jäljellä olevat asukkaat joutuivat muuttamaan muualle, pääasiassa lähelle varta vasten rakennettuun Vilanova de Sauhun. Tekojärvi on noin 17 kilometriä pitkä ja leveimmältä kohdalta kolmisen kilometriä eli melko iso alue on jäänyt veden alle. Löysin YouTubesta vanhan videonpätkän kylästä ennen padon rakentamista, ja siellä on ollut aikoinaan komea kivisilta ja monta kivitaloa, joista ei ole enää juuri mitään jäljellä. Olisi mielenkiintoista tietää, että millä mielin kylän asukkaat täältä lähtivät, hylkäsivät kotinsa ja muuttivat pois…

Pantà de Sau, CatalunyaSant Romà de Sau

 

Saun patoallas sijaitsee lähellä Guilleries-Savassonan luonnonsuojelualuetta ja maisemat padon ympärillä ovat kuin jostain ihan toisesta maailmankolkasta. Vuorenrinteiden värit ovat ihan oudot: alhaalta punaiset, ylhäältä keltaiset! Ympärillä on paljon retkeilypolkuja, samoin monenlaisia luontokohteita löytyy ihmeteltäväksi. Tavertetin pikkukylä on soma ja olemme siellä käyneet muutaman kerran aiemmin, ja yhden ensimmäisiä retkiämme Kataloniassa teimme läheiselle Sant Pere de Casserresin luostarille. Tällä kertaa ehdimme yhdistää patoretkeemme Katalonian korkeimman vesiputouksen Salt de Sallentin, yhden Katalonian kauneimmista kylistä, Rupitin, ja kävimme vielä pikaisesti Tavertetissakin, ihan vaan, koska se oli matkan varrella. Näistä lisää tulevissa postauksissa!

Catalonian natureKatalonian luontoPantà de Sau, Catalunya

 

Reitti Barcelonasta Saun padolle on melko helppo: ajele tietä C-17 Vicin suuntaan ja käänny tieltä Vilanova de Sauhun. Opasteet padolle on hyvät. Kylän raunioille pääsee autolla ihan perille asti. Perillä odottaa parkkipaikka, jonka vierellä on piknik-pöytiä ja taisipa siellä olla grillailumahdollisuuskin. Täällä on myös jonkin sortin vesiurheilukeskus, joka näin talviaikaan oli kiinni, mutta jossa kesäisin voi harrastaa ilmeisesti melontaa ja vesihiihtoa, jollei jotain muutakin. Nyt siellä oli hiljaista, vaikka ulkoilijoita muuten olikin liikkeellä. Seudulla on muutamia hotelleja, mm. ihan kivalta vaikuttava Parador-hotelli (Paradorit ovat hotelleja, joista jokainen on ainutlaatuinen, tasokas, yleensä arvorakennuksessa sijaitseva ja hinta-laatusuhteeltaan yleensä hyvä). Tuumailimme, että tänne voisi tulla joskus vaikka viikonlopun viettoon, yöpyä hotellissa ja päivät ulkoilla. Olisi aika täydellinen irtiotto kaupungin hulinasta.

Pantà de SauPantà de Sau, Catalunya

 

Pantà de Sau oli juuri sopiva päiväretkikohde minun makuuni. Mielikuvitus alkoi jälleen laukata ihan hurjaa vauhtia, maisemat ympärillä olivat upeat ja marraskuinen sää ei olisi voinut olla parempi. Aamulla oli hieman utuista ja kylmää (auton lämpömittari näytti hetkittäin vain muutama astetta yli nollan), mutta taivas kirkastui nopeasti, eikä täältä olisi millään malttanut jatkaa matkaa. Päivän ohjelmassa oli kuitenkin niin paljon muutakin kivaa nähtävää, että eväiden syönnin jälkeen hyppäsimme autoon ja lähdimme seuraavaan kohteeseen, kameran muistikortti jo valmiiksi täynnä! (Ja ehkä myös halusimme poistua paikalta ennen kuin veteen uponneen kylän hautausmaalta alkaa ilmestyä epätoivottuja vieraita…)

MatkabloggaajaPantà de Sau, Catalunya

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

16 thoughts on “Veden alle jäänyt kylä – Sant Romà de Sau, Pantà de Sau

 1. Vau! Mielettömän näköinen paikka! Voin hyvin kuvitella sen tunnelman, joka tuolla vallitsee. Rakastan itse tuollaisia hylättyjä paikkoja. Niissä lähtee heti mielikuvitus lentoon, ja on jotenkin niin helppo kuvitella, millaista paikassa joskus ennen on ollut.

  1. Nyt oli tosiaan vähän utuinen keli aamulla, mutta ajatella jos olisi ollut ihan kunnon sumu, sellainen, josta kuitenkin näkee läpi kirkontornille. Spooky…

 2. Näin Instagram-tililläsi kuvan veden varassa olevasta kirkosta. Se todella houkutteli lukemaan koko jutun. Kummitushommat eivät ole minua varten, mutta retki tuonne on takuulla tekemisen arvoinen. Aika jännältä näyttävät punaiset kalliotkin!

  1. Luonto on todellakin aika erikoista täällä, kallioissakin on ihmeellisiä muotoja ja värejä. Tunnetuimpana esimerkkinä tietysti Montserrat-vuori 🙂

 3. Ai kauhistus! Utopistista ajatella, että näin on todella käynyt. En voinut olla kuvittelematta samaa kotikaupungissani Turussa; ihmiset sankoin joukoin ihmettelemässä esimerkiksi korkealla Kakolanmäellä veden varaan jäänyttä Turkua josta olisi enää jäljellä vain Tuomiokirkon torni… eeehps.

  1. Turun kohdalla olisikin sitten aika iso lätäkkö, onhan se kymmeniä kertoja isompi kuin tämä veden alle jäänyt tuppukylä :D. Googlettelin, ja näitä tämmöisiä kyliä on muitakin maailmalla. Aikamoista….

 4. Hitsit, ensin katsoin, että ollaan oltu tuolla, mutta ei. Siis samanlainen kylä on Madridista pohjoiseen, mutta nimeä en muista.

  Oli melko outoa katsoa, että joo, tässä on pato ja sitten hiljalleen huomata, että hitsin vitsit, tuolla tekojärven pohjassa on kokonainen kylä. Osa oli näkyvissä, osa kokonaan peitossa. Lapset sukelteli niillä raunioilla. Se ei näyttänyt onneksi pelottavalta, koska oli kirkas päivä. Piti silloin selvittää se kylän historia, mutta jäi, koska tuli sitten niin paljon lisää kaikkea mielenkiintoista vastaan. Kuten siis aina Espanjassa <3

  1. Niinpä, toivottavasti heille järjestettiin entistä mukavammat olot uudessa kotipaikassa, jos se vaikka olisi vähän lohduttanut!

 5. Moi,
  Tänään (11.6.2018) vietimme perheen kesken koko päivän autossa ja matkasimme katsomaan uponnonnutta kirkonkylää. Mutta yllätys olikin suuri kun kirkosta näkyi vain n. 1m ja tornin päässä liehui itsenäisen Katalonian lippu.
  Mutta ne maisemat korvasivat kaiken vaivan. Teistä puhumattakaan…

  Olen lukenut blogiasi ja kertonut vaimolleni kaikista paikoista missä olette käyneet. Joten Päätimme viettää suurimman osan tämän vuoden lomasta reissaten ympäri Kataloniaa. Tulimme Helsingistä 29.5.2018 Barcelonaan ja vuokrasimme auton. Ensin ajoimme etelään päin ja nyt olemme Lloret de Marissa suuntana Ranskan raja.

  Kiitos tarinoista ja kuvista, Me toteutamme nyt unelma kesälomaa vihjeiden perusteella.

  Terveisin Kalle Helsingistä

  1. Kiitos Kalle kivasta kommentistasi! Ihana kuulla, että näistä jutuistani on iloa ja hyötyä :). Tänä keväänä on satanut niin valtavan paljon, että varmaan kaikki patoaltaat ovat ihan piripinnassa. Hyvä juttu luonnolle, ja toivottavasti säästymme isoilta metsäpaloilta tänä vuonna! Mukavaa lomanjatkoa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.