Elämän pienet ilot, Espanja, Katalonia, Viini

Viinitilavierailu Penedèsissä – jälleen kerran

Kyllä sattuikin harmaa sää sille päivälle, kun lähdimme katsomaan syksyisiä viinitiloja! Viinitilavierailu on ollut koko alkusyksyn mielessä, mutta emme löytäneet kalenterista vapaata viikonloppua ennen sadonkorjuun loppumista. Viime sunnuntaina onnistuimme kuitenkin pakkaamaan auton täyteen aikuisia ja lapsia, ja lähdimme katsomaan syksyn värejä Barcelonan ulkopuolelle!

Penedèsin viinialueella, tarkemmin sanottuna Sant Sadurní d’Anoiassa, joka on cava-tuotannon merkittävin alue, oli nyt viikonloppuna viinijuhlat, jo 20:ttä kertaa vietettävä El Cavatast, ruokaa ja cavaa yhdistelevä tapahtuma. Alueen cava-tuottajat yhdessä seudun ravintoloiden kanssa järjestävät vuosittain, lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna, kolmipäiväisen tapahtuman, jossa tuhannet herkuttelijat saavat maistella paikallisia ruokia ja juomia. Tälle samalle viikonlopulle sattui meidän perheen suurimman ruoan ja juoman ystävän syntymäpäivät ja lisäksi halusimme viettää aikaa kaveriperheen kanssa, joten syitä tehdä pitkästä aikaa viinitilavierailu Penedèsiin oli paljon.

Ajatuksenamme oli ensin kiertää autolla reitti, joka seurailee Penedèsin alueen näköalapaikkoja ja jolta saa hyvän käsityksen, miltä tämä tärkeä viinintuottaja-alue näyttää. Kävimme parilla näköalapaikalla, mutta alhaalla roikkuvat tummat pilvet vähän pilasivat näkymiä. Ruska ei ole vielä kauneimmillaan, enkä valitettavasti saanut kameraa laulamaan siihen tahtiin kuin halusin. Sormiakin paleli tuulessa, vettä ripsi ja lapset kyllästyivät. Minkäpä näille syyssäille voi.

viinitilavierailu

viinitilavierailu

viinitilavierailu

 

Meidän viinitilavierailumme kohteeksi valikoitui Segura Viudas, kymmenen minuutin ajomatkan päässä Sant Sadurnísta oleva kohtuullisen iso cava-tila, jonka juomia myydään käsittääkseni Suomessakin. Olimme varanneet kierroksen etukäteen (se onnistuu viinitilan omilla nettisivuilla) ja ryhmäämme sattui lisäksemme ainoastaan yksi toinen pariskunta. Kierros oli vähän kielien sekamelskaa, vaihdellen espanjasta englantiin ja saksaan, mutta eiköhän kaikki saaneet sen verran tietoa kuin halusivat.

Kierros alkoi viinipelloilla kiertelyllä ja jatkui tehtaan ja kellareiden läpi päärakennukseen, jossa maistelimme kahta erilaista cavaa. Olemme kiertäneet useita viinitiloja Penedèsissä ja kierrokset ovat aina samankaltaisia. Tämä kierros jäänee mieleen 1950-luvulta olevista tehdastiloista, jotka aikanaan, viinitilaa perustettaessa vuonna 1954, olivat uusinta uutta. Seinien vaaleansiniset kaakelit olivat ehtaa fiftaria. Toki tehdas muuten on ihan nykyaikaisen teräksinen ja kiiltävä, mutta tuo yksi kohta oli jätetty ennalleen, muistuttamaan menneistä. Ja tietysti kellarit olivat juuri sellaisia kostean viileitä kuin viinikellareiden kuuluukin olla.

viinitilavierailu

viinitilavierailu

dsc_6756

viinitilavierailu

viinitilavierailu

viinitilavierailu

 

Maistoimme kahta erilaista cavaa suolapalan kanssa. Ostimme molempia cavoja kotiinkin ja etenkin vuoden 2016 parhaimmaksi cavaksi (kategoriassa Best Low or No Dosage Cava – The Champagne & Sparkling Wine World Championship, lisää voittajia täällä) valittu Grand Cuveé Reserva oli mieluisaa. Ostimme pari pulloa myös Brut Rosé -cavaa, vaikka se jäi maistelussa ensin mainitun varjoon. Lapsille oli tarjolla rypälemehua.

viinitilavierailu

viinitilavierailu

Emme ehtineet jäädä maistelemaan enempää viinejä, sillä lounas odotti. Viinitilakierroksen jälkeen menimme lounaalle amBrasa -ravintolaan, jolla oli erityinen Cavatast-menu. Tulipa taas syötyä hyvin, huh! Ikkunan takana näkyi viinipeltoja ja pöydät olivat täynnä perheitä ja seurueita. Minusta on ihan mahtavaa tämä, että lapsetkin voivat olla mukana viinitiloilla ja viinijuhlissa ja suhtautuminen alkoholiin on pienestä saakka hyvin luontevaa. En nähnyt ketään päihtyneenä, kukaan ei juonut liikaa. Kaveriperheen viisitoistavuotias sai maistaa pienen siemauksen cavaa, eikä hänen ystävänsä kuulemma koskaan juo päihtymistarkoituksessa. Juomakulttuuri on todella erilaista kuin vaikkapa Suomessa.

Kehnosta säästä huolimatta oli taas kiva käydä tuolla maaseudulla. Lounaan jälkeen kävelimme vielä hieman peltojen pientareilla ja tuumailimme, että pitäisi tulla toistekin nyt syksyn mittaan, sitten kun ruskan värit ovat todella voimissaan. Hyvä päivä!

viinitilavierailu

viinitilavierailu

best friends

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

1 thought on “Viinitilavierailu Penedèsissä – jälleen kerran

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.