Aragon, Espanja, Pyreneet

Yksi Espanjan kauneimmista – Aínsa

Tämän kylän väitetään olevan yksi koko Espanjan kauneimpia, ja kyllä minä sen uskon. Ehkä Aínsa ei ole sellainen peri-espanjalaisen näköinen kylä, jollaiseksi me pohjoismaalaiset yleensä espanjalaiset kylät mielessämme piirrämme, mutta isoon maahan mahtuu monta nättiä paikkaa ja erilaista rakennuskantaa, ja tämä Huescassa, Aragoniassa sijaitseva Aínsa on hieno esimerkki sikäläisestä tyylistä.

Keskiaikainen Aínsa, entinen Sobrarben kuningaskunnan pääkaupunki, on rakennettu kauniille paikalle kahden joen, Aran ja Cincan risteykseen, Pyreneiden juurelle. Kävimme täällä joulun välipäivinä, kun ilma oli kirpsakka, mutta aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Oli kovin kaunista. Ympärillä on sekä kansallispuisto, Ordesa y Monte Perdido, että kaksi luonnonpuistoa, Posets-Maladeta ja Sierra y Cañones de Guara, ja Aínsa onkin retkeilijöiden suosima tukikohta. Viime aikoina Aínsaan on kehittynyt myös vireä maastopyöräkulttuuri. Vanhoja patikkareittejä on muokattu ja kartoitettu maastopyöräilyyn soveltuviksi ja kylästä löytyy lajiin liittyvää palvelua, opastusta, karttoja, majoitusta ja kaikkea muuta lajiin liittyvää.

Ainsa

 

Jätimme auton isolle parkkipaikalle 1100-luvulta peräisin olevan linnan taakse. Linnoituksen, castillon, rauniot on hienosti entisöity ja muureille pääsee kävelemään ja katsomaan sieltä upeita maisemia. Trubaduuri soitteli linnanpihalla ja loi tunnelmaa.

Ainsa

Ainsa

Ainsa

Ainsa

 

Linnassa on Eco Museo, jossa voi tutustua Pyreneiden luontoon. Me emme tänne ehtineet ja käväisimme vain myymälässä pyörähtämässä ja katsomassa kaikkea aiheeseen liittyvää tavaraa ja krääsää. Museossa olisi mm. päässyt näkemään vahingoittuneita lintuja, esimerkiksi pöllöjä, jotka eivät enää pärjäisi syystä tai toisesta luonnossa. Pääsymaksu museoon olisi ollut vain neljä euroa, ja museo vaikutti sen verran kiinnostavalta, että meitä luonnonystäviä jäi vähän harmittamaan, kun emme sinne kerenneet.

Ainsa

 

Linnasta jatkoimme itse kylään, jonka sydän on kaariporttien reunustama 1100-luvulta peräisin oleva Plaza Mayor. Aukiolla on useita ravintoloita ja ruokavammaiset huomio: La Tea Pizzeriasta saa gluteenitonta pitsaa ja se oli oikein hyvää! Voin kuvitella, että kesäisin aukiolla on vilskettä, mutta näin joulukuisena päivänä täällä oli hyvin rauhallista. Vanhat kivitalot ovat tiukasti vieri viereen rakennettuja ja vanhoilla mukulakivikaduilla on mukava kävellä (paitsi ei ehkä korkokengillä). Tunnelmallista.

Ainsa

Ainsa

 

Kuten minulla on tapana, kiipesin nytkin kylän kellotorniin, jonne on euron nimellinen sisäänpääsy, katselemaan maisemia yli kivikattojen vuorien. Porraskäytävä oli harvinaisen kapea, matala ja jyrkkä eli ahtaanpaikankammoiset älkööt vaivautuko, muut kyllä. Santa Marian kirkon tornista on hienot näkymät joka puolelle ja onhan tämä 1181 vuodelta peräisin oleva romaaninen kirkkokin ihan mielenkiintoinen.

Ainsa

Ainsa

Ainsa

Ainsa

 

Kapeat kadut ovat sellaisia, että niillä voisi koska vaan kuvitella ritarin karauttavan paikalle kulman takaa. Kävelimme hissuksiin pitkin katuja ja kun lapset huomasivat kaupan, jonka edessä oli haarniskoja, päätimme astua sisään. Ja päätös oli oikea: täältä saa suomenkielistä palvelua! Reyno de Sobrarbe (Santa Cruz 14) on viini-, herkku- ja käsityökauppa ja siellä on suomalainen myyjä, joka järjestää myös kiertokävelyjä kylällä. Olisimmepa tienneet etukäteen, olisimme varmasti varanneet kierroksen! Kierros olisi kestänyt noin 1,5 tuntia ja meidän nelihenkiseltä perheeltä se olisi maksanut 15 euroa. Ensi kerralla! Jos jotakuta kiinnostaa suomenkielinen kierros Aínsassa, niin opastus kannattaa varata etukäteen numerosta + 34 62 89 04 746. Suomalaisiin tuntuu törmäävän joka paikassa!

Ainsa

Ainsa

 

Camino de Santiago kulkee Aínsan läpi. Me olemme nyt viime vuosina sen verran monta kertaa sattuneet tuolle pyhiinvaellusreitille, että pitäisiköhän sen kulkemista alkaa ihan tosissaan suunnittelemaan? Pitäisi muutenkin reissata enemmän Espanjassa, nyt kun tämä Katalonia alkaa olla jo koluttu, on niitä somia paikkoja näköjään Katalonian ulkopuolellakin!

Ainsa

 

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

4 thoughts on “Yksi Espanjan kauneimmista – Aínsa

  1. Kaunista! Kyllähän täällä paikkoja riittää 🙂 Tuntuu oudolta kun monet suomalaiset mieltävät Espanjan vain turisteja täynnä olevaksi hiekkarannaksi.

    1. Tällaiset kommentit ovat parasta bloggailussa: kun huomaa, että tästä pienestä harrastuksesta on ollut jollekin hyötyä tai iloa! Toivottavasti mekin pääsemme pian uudestaan Ainsaan ja tällä kerralla kierrokselle 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.