Katalonia

Yleislakko Kataloniassa – Miten se meille näkyi?

Terveisiä lakkopäivän illasta. Jos olette yhtään seuranneet uutisia, tiedätte, että Kataloniassa oli sunnuntaina äänestys mahdollisesta itsenäistymisestä, ja se yltyi poliisien taholta väkivaltaiseksi. Tänään tiistaina Katalonian valtasi yleislakko, ja nyt tässä odotellaan, että mitähän seuraavaksi tapahtuu. Kukaan ei tiedä.

Meille lakko näyttäytyi niin, että lasten koululta tuli tiedote, että kouluun saa mennä, jos haluaa, mutta opettajia on vain yksi kuutta luokkaa kohden, eikä opetusta järjestetä. Meidän lapsemme pysyivät päivän kotona isänsä kanssa, joka pystyi pitämään etäpäivän. Aika tyhjänä oli koulu ollut, kuulemma ESO:ssa eli yläasteella oli ollut yksi ainoa oppilas paikalla… Myös minulle sanottiin, että töistä voi jäädä pois, mutta palkka ei päivältä juokse. Menin duuniin, ja siellä oli monta muutakin työntekijää sorvin ääressä. Katsoimme toimiston ikkunasta, kun palomiehet ja toisaalla opiskelijat kerääntyivät mielenosoitukseen. Katalaanilippuja näkyi paljon, ja niinhän niitä on näkynyt jo pitkään.

Töiden jälkeen pyöräilin ympäri kaupunkia katsomassa, mitä siellä tapahtuu. Liikkeellä oli paljon estelada-lippuihin pukeutuneita mielenosoittajia, mutta myös rauhallisesti käveleviä ja nähtävyyksiä kuvailevia turisteja. Poliisiautoja meni muutaman kerran pillit ulvoen ohi ja mossoja, paikallispoliiseja seisoi monessa paikassa. Oli melkein normaali tiistai-iltapäivän tunnelma, tosin en tietenkään mennyt pyöräni kanssa tapahtumien keskipisteeseen, keskelle tuhansia ja taas tuhansia mielenosoittajia, vaan ihan vaan siinä ihmismassan reunamilla katselin.

Liikenne oli sekaisin, sillä Katalonian pääväylät tukittiin jo aamulla. Muutamia kauppoja näytti olevan auki ja bussit liikkuivat vielä aamupäivällä. Barça oli mukana lakossa, samoin Mercabarna, jonka kautta iso osa katalonialaisten ruoasta tulee. Lakko koski koko Kataloniaa.

yleislakko

 

Tästä koko Katalonian tilanteesta on jotenkin ihan hirveän vaikea kirjoittaa. Seurasin sunnuntaina uutisia syvästi järkyttyneenä. Poliisien väkivalta ja viha, joka uutisklipeistä ja myöhemmin myös ystävien kertomuksista välittyi, oli käsittämätön. Tapahtumat tulevat lähelle, tilanne elää ja koko juttu tuntuu niin käsittämättömältä, että olen sanaton. Juttelin maanantaina, äänestystä seuraavana päivänä sekä itsenäisyyttä vahvasti kannattavien kavereideni kanssa että myös äänestämättä jättäneiden kanssa, ja seurasin erilaisissa täällä asuvien ulkomaalaisten Facebook-ryhmissä keskustelua. Kuten Facebook-päivityksessäni viime lauantaina kerroin, itse en halua omaa mielipidettäni julkisesti kertoa, koska sillä ei ole mitään merkitystä, mutta olen ollut jälleen kerran kiitollinen siitä, että olen näiden Barcelonan vuosien mittaan tutustunut hyvin erilaisiin ihmisiin, joilta jokaiselta voin oppia jotain ja nähdä asioiden eri puolia. Ulkopuolisen tarkkailijan asema on tässä tilanteessa aika hyvä.

Pahoitteluni tällaisesta pikaisesti kirjoitetusta, hiomattomasta postauksesta. Luen tässä samalla uutisia ja katson suoraa lähetystä ja hieman pelkään, että mitä tuleva ilta tuo tullessaan… Toivotaan, että tilanne selviää jollekin mallille pian. Peace!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

4 thoughts on “Yleislakko Kataloniassa – Miten se meille näkyi?

 1. Kiva kuulla hiomattomia suoria kuulumisia sieltä päin. Itsekin olen seurannut tarkkaan uutisia ja kirjoitellut espanjalaisten ystävieni kanssa, joista suurin osa on Madridissa. Saa nähdä mitä tuleman pitää ja miten homma etenee. Kaikkea hyvää sinne Barcelonaan!

  1. Kiitos Katja! Toivottavasti kiukuttelevat poliitikot saavat pian asiat selviksi ja löytyisi joku ratkaisu, joka kelpaa kaikille. Hyvin erikoinen tilannehan tämä on, ja kyllä tämä vähän huolestuttaa…

 2. Hola!
  Meillä olisi elämämme ensimmäinen Barcelonan reissu reilun kahden viikon päästä.
  Nyt ainoa huoli on mahdollinen yleislakko. Silloinhan koko kaupunki seisahtuu ja esim. jo pääsy lentokentältä hotellille ei onnistu. Osaatko sanoa, miltä nyt vaikuttaa kaupungissa näin turistin silmin? Eli mahdollinen lakon uhka ja turvallisuustilanne..
  Nyt pitää siis vain pitää peukut pystyssä, että lomamme toteutuisi!

  1. Tänään, juuri tänä päivänä, Barcelonassa oli ihan tavallinen arkipäivä. Kaupungilla oli paljon turisteja ja esim. Passeig de Gracian turistinähtävyydet olivat auki. Oli ihan rauhallista, ei mitään ihmeellistä. Kahden viikon päähän on vaikea nähdä, sillä kukaan ei taida tietää mitä tuleman pitää. Eilen yleislakkopäivänä lentokenttäbussi ja taksit kulkivat normaalisti, paitsi tietenkin mielenosoitusruuhka esti liikkumista. Turvallisuustilanne on juuri nyt hyvä, ja esim. minun 13-vuotiaani kulki tänään yksin metrolla. Kannattaa seurailla uutisia, mutta mikäli tämä jatkuu tällaisena, niin ihan hyvillä mielin tänne voi tulla. Kaupunki on iso ja mahdolliset (todennäköiset) mielenosoitukset on helppo välttää. Tervetuloa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.